Životinjski svijet
Ptica Dodo - izumrla ptica trkačica
www.pixabay.com

Ptica Dodo je izumrla ptica trkačica, najpoznatija istrijebljena životinjska vrsta na svijetu. Ptica Dodo je bio jedan od četiri vrste goluba trkača

Ptica Dodo za koju u engleskom jeziku postoji poređenje "as dead as a Dodo" gdje je sam izraz "dodo" u slengu sinonim za glupost i besmislenost. 

Mauritanska ptica Dodo (obični Dodo)  istrijebljen daleke 1680. godine. Kada je otkrivena, opisivali su je kao divlju puricu ili čak kao kopile noja.

Ptica Dodo je ustvari bila gigantski, divlji golub trkač, ptica ne-letačica. 

Propast ptice Dodo je najvjerojatnije posljedica pojave predatora čijoj prijetnji Dodo nije dovoljno evoluirao da se suprotstavi. 

Ove gigantske ptice opisivane su kao "velike poput labudova, velike glave, s plaštom na glavi kao malom kapuljačom; nisu imali prava krila već na njihovom mjestu par malih pera, a na mjestu gdje bi trebao biti rep se nalazilo nekoliko paperjastih pera sivkaste boje." - iz nekih starih zapisa.

Ptica Dodo se prvi put spominje, baš pod ovim imenom, u pisanoj formi koju je Thomas Herbert, engleski diplomata pisao u perzijskom sudu na koji je išao na Mauricijus 1629. Pisao je bilješke o putovanjima koja su obuhvaćala i opis ptice Dodo.

 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

 

Reci što misliš!