Zdravlje / Psiha
I to se može: Elle Macpherson otkriva kako je naučila kvalitetno spavati
Elle Macpherson/Instagram

Što smo stariji kvalitetan osmosatni noćni san za mnoge postaje nemoguća misija

Savršen san za mnoge je nedostižan iz brojnih razloga, bilo da se radi o svakodnevnim brigama i stresu ili, ukoliko ste roditelj, klincima koji će vam došetati u krevet usred noći. Ako već imate veliku djecu, onda barem vikendom ne spavate kada su oni u izlasku pa zurite u plafon, osluškujući kada će konačno ući kroz vrata... U svakom slučaju kvalitetan osmosatni san u komadu što smo stariji postaje pravi SF.

Bivši supermodel i majka dvoje djece Elle Macpherson kaže da je imala problema sa spavanjem, ali je s godinama naučila kako biti "bolji spavač" pa se danas može pohvaliti s kvalitetnih sedam sati sna na noć. 

"Naučila sam od svog nutricionista dr. Simonea Laubschera da se tijekom noći, odnosno dok spavamo, metabolizam kože ubrzava, što pomaže njezinoj regeneraciji. Bilo da je riječ o štetnom UV zračenju, okolišnom zagađenju koje utječe i na kožu ili nečem trećem, treba nam barem sedam sati sna. Ne postoji bez razloga termin 'beauty sleep'", objašnjava Elle i otkriva kojie su njezine metode za kvalitetan san.

 

1. Svjež zrak tijekom dana za dobar san tijekom noći

Svakodnevna rekreacija koja bi trebala uključivati minimalno sat vremena šetnje ne utječe dobro samo na noićni san, nego općenito na zdravlje organizma. Tijelo se puni prijeko potrebnim kisikom, mišići i kosti razgibavaju, suvišne kalorije troše, a metabolizam ubrzava.

2. Infracrvena sauna

Elle svakodnevno koristi infracrvenu saunu čije su blagodati bolja cirkulacija, povećana fleksibilnost, smanjenje bolova i opuštanje.

(FOTO: Pixabay)

3. Večera

Elle večera najkasnije u 18 sati kako bi tijelu dala vremena da probavi hranu do odlaska na počinak. Puno je lakše zaspati kada probava ne radi "sto na sat", nego je tijelo u stanju opuštanja. Kako bi probavnom sustavu dala još koji sat odmora, Elle kasno doručkuje.

4. Čaj

"Za kvalitetan beauty sleep u krevet idem sa šalicom čaja za opuštanje, a jastuk pošpricam opuštajućm maglicom. Miris lavande lanisrat će vas u snove"; objašnjava Elle.

5. As iz rukava

Ako joj ni tada san neće na oči, Ele će se poslužiti jogom. Asana viparita karani (lezite na leđa, noge podignite uz zid, ispod križa stavite jastučić, ciglicu za jogu ili složenu deku, a ruke raširite u ravnini ramena). Opustite se i duboko dišite). Ovaj položaj vrlo je meditativan.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!