Zdravlje / Psiha
Psovanje čuva zdravlje i trenutačno olakšava bol
Thinkstock

Iako nas od malih nogu uče da je psovati nepristojno, psiholozi danas tvrde drugačije. Kažu, u nekim situacijama je čak i poželjno

Psiholozi sa Sveučilišta Massey na Novom Zelandu proveli su istraživanje koje je pokazalo da je psovanje dobro za zdravlje. Kažu da psovanje i prostačenje ublažava anksioznost i srčane bolesti te da olakšava fizičku bol, a za neke ljude je i jedini način da se 'ispušu' i smire.

Studija je provedena na 62 ispitanika koji su bili zamoljeni da se prisjete situacije u kojoj su bili povrijeđeni i ljuti i da je zapišu.

Potom su podijeljeni u dvije grupe: jedna je morala ponavljati dvije minute neutralnu riječ a druga psovati. Kod osoba kojima je bilo dozvoljeno posvati izmjerena je niža razina stresa. 

Osim što nas psihološki rasterećuje, psovanje nam, tvrde ovi znanstvenici, pomaže da podnesemo fizičku bol i fizički napor. Kažu da zaista djeluje u situaciji kada, primjerice, udarite nožnim prstom o stolić ili prag ili pak kada poku

No, olakšanje koje donosi psovanje djeluje na kratke staze, odnosno trenutačno je pa treba razmisliti i odvagnuti je bolje psovati ili se ipak suzdržati, barem u javnosti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!