Zdravlje / Prehrana
Skandinavska Sense dijeta: Imamo recepte iz knjige uz koje ćete lakše gubiti kilograme
Promo

Nova knjiga je senzacija iz Danske. Bez brojanja kalorija i zabranjenih namirnica moguće je izgubiti kilograme

Skandinavska Sense dijeta nudi novi način gubitka i zadržavanja kilograma. Prestanite zbrajati kalorije i neprestano vagati hranu. Prestanite izbjegavati masnoće i jesti dosadne obroke. Ionako je malo dijeta koje rezultiraju trajnim gubitkom kilograma. Skandinavska Sense dijeta nudi alternativu – provjeren i testiran način prehrane utemeljen na zdravome razumu. Način prehrane kojim se stari kilogrami neće vratiti. 

Suzy Wengel, autorica dijete, svojom je metodom smršavjela 40 kilograma. Suzy ima četrdeset godina, nutricionistica je i majka je petero djece. Isprobajte recepte iz knjige: 

Špageti  i mesne okruglice s tikvicom 

UMAK  OD RAJČICA (vrijeme pripreme oko 40 minuta):

  • 2 češnja češnjaka
  • ½ luka
  • ¼ svježe ljute papričice (opcija)
  • 1 žličica maslinova ulja
  • ½ žličice mljevene paprike
  • ½ konzerve pelata sol i papar po želji

MESNE OKRUGLICE:

  • 150 g miješane mljevene svinjetine i junetine, najviše 7% masnoće
  • 1 žlica  krušnih mrvica
  • 1 malo  jaje
  • ½ šake peršina, nasjeckanoga
  • 1 žličica suhoga origana
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica maslinova ulja za pečenje

PRILOG:

  • 25 g špageta
  • ½ tikvice
  • 20 g ribanoga parmezana
  • cvjetovi dragoljuba ili peršin za ukras

Sitno narežite češnjak, luk i ljutu papričicu, ako je upotrebljavate. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite ih dvije  minute. Dodajte mljevenu papriku i pržite još minutu, a zatim dodajte pelate. Začinite solju i paprom. Neka sve zajedno polako kuha dok pripremate mesne okruglice. Pomiješajte sastojke za okruglice i obli­kujte ih u loptice veličine oraha. Pržite ih u maslinovu ulju  10 minuta, protresajući povremeno tavu da ravnomjerno posmeđe. Špagete skuhajte prema uputama.

Tikvicu narežite na kockice, a možete je i naribati, pa je dodajte umaku od rajči- ce 3 minute prije nego što je spreman za posluživanje.Sve rasporedite na tanjur, najprije špagete, zatim umak od rajčice i naposljetku mesne okruglice. Pospite parmezanom i
po želji ukrasite.

(Foto: Promo)

Marinirani odrezak odrezak sa šampinjonima i vrhnjem

VRIJEME PRIPREME oko  25 minuta.
NAPOMENA: Ako možete, odrezak dva sata marinirajte u hladnjaku ili preko noći.

MARINADA  I MESO:

  • 1 žlica  nerafiniranoga ili mekoga smeđeg šećera
  • 2 žlice umaka od soje
  • ½ žlice čili pahuljica ili papričice malo  papra
  • 1 žlica  maslinova ulja
  • 1 flam (oko 150 g)

ŠAMPINJONI:

  • 2 šampinjona
  • ½ poriluka
  • 1 žličica maslinova ulja
  • 60 ml slatkoga vrhnja (38% m.m.)
  • ½ kocke povrtnoga temeljca razmućenoga u 100 ml vrele vode
  • ½ žlice sušenoga estragona sol i papar po želji

Izmiješajte sastojke za marinadu. Stavite flam i marinadu u vrećicu za sendvič, čvrsto je zatvorite i u hladnjaku marinirajte najmanje 2 sata. Narežite šampinjone i poriluk. Pržite šampinjone na maslinovu ulju 10 minuta i zatim dodajte poriluk. Umiješajte vrhnje i temeljac i pustite da vrije10-15 minuta. Začinite estragonom, solju i paprom. Pržite flam 6-8 minuta sa svake strane. Stavite ga sa strane dok ne završite mješavinu sa šampinjonima. Uz komade flama servirajte šampinjone i salatu.

Pečeni losos u umaku od limuna

Vrijeme pripreme oko  20 minuta

PEČENI LOSOS:

  • 130 g lososa prstohvat grube soli
  • ½ češnja češnjaka, protisnutoga
  • 1 limun, narezan

UMAK  OD LIMUNA:

  • 20 g majoneze
  • 50 ml tekućega jogurta
  • 2 žličice limunova soka prstohvat soli

PRILOG:

  • 100 g mladoga krumpira
  • 50 g tikvica
  • 75 g mrkve
  • 50 g crvene paprike
  • 1 žličica maslinova ulja klice graška za ukras

Losos začinite solju i češnjakom. Stavite kriške limuna na dno vatrostalne posude i na njih lososa. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ºC, dok losos ne omekša. Krumpir skuhajte. Umutite umak od majoneze, jogurta, limunova soka i soli. Tikvicu, mrkvu i papriku narežite na štapiće i ispržite ih u maslinovu ulju. Poslužite losos  s krumpirom, umakom od limuna i prženim povrćem. Ukrasite klicama graška.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!