Zdravlje / Prehrana
Može li ulje sjemenki pamuka pomoći u snižavanju 'lošeg' kolesterola?
Thinkstock

Visoke razine kolesterola mogu biti štetne i mogu povećati rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih problema, poput srčanog ili moždanog udara

Prehrana bogata mastima može pridonijeti povećanju razine kolesterola, no neki istraživači kažu da konzumiranje određene vrste ulja može spriječiti ovaj negativni učinak.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste kolesterola: kolesterol visoke gustoće lipoproteina (HDL), također poznat kao "dobar" kolesterol i kolesterol niske gustoće lipoproteina (LDL) koji ljudi opisuju kao "loš" kolesterol.

Zdravstveni stručnjaci često nazivaju LDL kolesterolom "lošim" jer previše ove masne tvari može ometati cirkulaciju krvi i povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Suprotno tome, oni imaju tendenciju reći da je HDL kolesterol "dobar" jer pomaže ukloniti LDL kolesterol iz tijela. T

Kako bi se spriječio da LDL kolesterol dosegne visoke razine u krvi, stručnjaci savjetuju ljude da se pridržavaju prehrana koje promiču visoki HDL i niski LDL kolesterol.

Međutim, istraživači sa Sveučilišta Georgije u Ateni otkrili su da dodavanje ulja sjemenki pamuka u prehranu s visokim udjelom masnoća može zapravo smanjiti razinu LDL kolesterola. Studijski dokument koji izvještava o tim rezultatima objavljen je u časopisu Nutrition Research.

(FOTO: Thinkstock)

Istraživači su radili s grupom od 15 muških ispitanika u dobi od 18 do 45 godina koji su bili zdrave tjelesne težine. Zamolili su sudionike da slijede jednu od dvije verzije prehrana s viskim udjelom masnoća.

U jednoj verziji prehrane, istraživači su koristili maslinovo ulje kako bi obogatili obroke. U drugoj, koristili su ulje sjemenki pamuka. Svi sudionici su se pridržavali svoje dodijeljene dijete u razdoblju od 5 dana.

Puno niže razine LDL kolesterola i triglicerida

Nakon uspoređivanja učinaka dvaju režima prehrane na sudionike, istraživači su otkrili da oni koji su slijedili dijetu obogaćenu uljem sjemenki pamuka imali niže razine LDL kolesterola i triglicerida. S druge strane, kod sudionika koji su slijedili prehranu obogaćenu maslinovim uljem nisu vidjeli značajne promjene.

"Jedan od razloga zašto su nas ovi rezultati toliko iznenadili jest intezitet promjene kad smo gledali ulje sjemenki pamuka. Vidjeti ovu količinu promjena u tako kratkom roku, jako je uzbudljivo", rekla je autorica studije Jamie Cooper.

U budućnosti, znanstvenici žele saznati više o učincima ulja sjemenki pamuka na zdravlje gledajući utjecaj kod starijih sudionika koji već imaju visoku razinu kolesterola i produžujući razdoblje prehrane.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!