Zdravlje / Prehrana
Nova saznanja: zagorena hrana ipak nije toliko opasna koliko se tvrdilo
Thinkstock

Znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida

Britanska agencija za hranu UK Food Standard Agency svojevremeno je lansirala kampanju Go for Gold kako bi podignula svjesnost o štetnosti zagorene hrane, zbog spoja akrilamida koji nastaje pri zagaranju škrobnih namirnica.

Akrilamid se stvara kod prženja i pečenja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, može izazvati rak.  Nalazi seu puno vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrijavanja. 

Najviše razine akrilamida su u škrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stupnjeva, kao što su kruh, pahuljice, krekeri, keksi ili kavaKada se kruh stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog spoja.

Agencija za standardiziranje hrane (FSA) preporučivala je da se pažljivo slijede upute i da se izbjegava da hrana dobije pocrni, odnosno da se vodi računa da ostane zlatba (Go For Gold).

No, znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida. Europska agencija za hranu u priopćenju je navela da treba biti vrlo oprezan kada se rezultati dobiveni na životinjama prenose na ljude.

I dalje stručnjaci tvrde da akrilamid i njegovi metaboliti oštećuju DNK i izazivaju karcinom kod miševa, no i da su dokazi koji pokazuju da isto tako akrilamid djeluje na ljude, ograničeni i neuvjerljivi. 

Kažu, ima i gorih čimbenika na ljudsko zdravlje,  a to su pušenje i zagađeni zrak. 

Pročitajte još:

Reci što misliš!