Zdravlje / Prehrana
Kontrolirajte dijabetes na prirodan način: odgovor se nalazi u vašem frižideru
Thinkstock

Uzimanje inzulina važan je dio kontrole dijabetesa, ali ono što jedete izrazito utječe na razine šećera u krvi

Prehrana je ključna stvar kod osoba koje boluju od dijabetesa, a superhrana za tu čestu bolest ima visoku nutritivnu vrijednost, nizak udio masti i ne podiže razine šećera u krvi. 

Uključivanjem ovih namirnica u prehranu možete lakše kontrolirati dijabetes, ali budite oprezni s porcijama jer su određene namirnice bogate ugljikohidratima. 

Tamnozeleno lisnato povrće 

Zeleno listano povrće bogato je vitaminima A,B,C,E i K. Sadrži mngo vlakana što potiče probavu, a nije bogato kalorijama. 

U to spadaju špinat, brokula, kelj i raštika. 

(FOTO: Pixabay)

Grah i mahunarke

Istraživanja su pokazala da grah i mahunarke poput slanutka i leće pomažu ustabiliti razine šećera u krvi pa tako možete lakše kontrolirati dijabetes. Posebno u svoju prehranu uključite pinto grah, crveni grah, crni grah i mornarski grah. 

Šumsko voće

Umjesto da navalite na sladoled, posegnite za različitim šumskim bobicama. Šumsko voće idealnoje kao desert, a bogato je vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Imate širok izbor između jagoda, borovnica, malina i kupina. 

(FOTO: Thinkstock)

Zdrava riba

Riba poput tune, lososa, sardine i skuše predstavljaju zdravi izvor proteina koji neće podići šećer u krvi. Sadrže dosta omega tri masnih kiselina pa su zdraviji izbor od crvenog mesa. Pokušajte konzumirati ribu dva puta tjedno. 

Grčki jogurt

Jogurt je povezan s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, a ako već bolujete od njega, jogurt može regulirati šećer u krvi. Najbolji izbor bio bi grčki jogurt koji ima manje šećera, a više zdravih proteina. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!