Zdravlje / Fitness
Stručnjaci poručuju: trčite prirodno, ne opterećujte se tehnikom i brzinom
Thinkstock

'Dopustite da se trčanje dogodi. Ne treba vam trening da naučite trčati. Vaše tijelo je vaš najbolji trener za duljinu koraka', tvrdi jedan od autora studije i sam iskusni trkač

Trener i trkač Ian Hunter te američki olimpijac Jarred Ward, inače obojica profesori na Sveučilištu Brigham i stručnjaci za trčanje, poručuju trkačima kako je najefikasnije trčati svojim prirodnim korakom.

Studija koju su proveli na 33 trkača, među kojima je bilo 19 profesionalaca i 14 rekreativaca, pokazala je kako je najefikasnije trčati prirodnim tempom. Ispitanci su zamoljeni da 20 minuta trče na pokretnoj traci pri čemu su koristili pet različitih brzina koraka. Dok su trčali nosili su maske koje su mjerile potrošnju kisika, a metronom je broji korake.

Ispostavilo se kako su i iskusni i neiskusni trkači najefikasniji kada trče svojim prirodnim korakom.

"Mnogi ljudi zagovaraju različite optimalne oblike trčanja, ali ova studija pokazuje da čak i trkači početnici, koji još nisu savladali tehniku, trebaju trčati svojim prirodnim korakom. Kretati se prirodno", kazao je Ward te dodao svima koji vole trčati: "Uživajte u trčanju i ne opterećujte se time kako izgledate i kakva vam j e tehnika".

"Dopustite da se trčanje dogodi. Ne treba vam trening da naučite trčati. Vaše tijelo je vaš najbolji trener za duljinu koraka", zaključio je Hunter. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu International Journal of Exercise Science. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!