Zdravlje
Jedna biljka za cijelo tijelo: ashwagandhom obnovite organizam iznutra i izvana
Instagram screenshot/hawthornwellness

Zamijenite ormarić prepun suplemenata jednom biljkom koja će njegovati cijelo tijelo

Danas postoje vitamini i sirupi za gotovo svaku zdravstvenu tegobu. Međutim, u posljednje se vrijeme velika prašina digla oko biljke koja se koristi već više od 3000 godina. 

Ashwagandha ili indijski đumbir sada nam je već dostupan u obliku pilule ili praha, a proslavio se zbog učinka koji ima na cijelo tijelo. Ashwagandha, naime, utječe na izgled i zdravlje i tako postaje najbolji suplement u prehrani. 

1.  Uklanja stres

Svi smo ponekad pod stresom, ali kronični osjećaj knedle u grlu ili tenzije u ramenima nešto je s čim se treba ozbiljnije baviti. Ashwagandha je odličan saveznik u borbi protiv stresa. Studije su pokazale da biljka sadrži aktivne komponente koje mijenjaju način na koji naše tijelo odgovara na stres. Minimalizira otpuštanje kortizola koji je glavni krivac za tenzije u našem tijelu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aphrodisiac Profile: Ashwagandha This another one of my favorite herbs & adaptogens. Beyond helping the body cope with stress and body strength, it has been used as an aphrodisiac of sorts. Studies have shown this root has been used to treat sexual weakness, secondary erectile dysfunction, and performance anxiety in men and increase sexual desire in women caused by many forms of sexual dysfunction. It’s also thought to improve sexual arousal, orgasm and satisfaction for both genders. Ashwagandha anyone? #aphrodisiac #ashwagandha #adaptogens #adaptogenic #sexytime #aphrodisiacspices #aphrodisiacfoods #increasedlibido #loveyourself

A post shared by Illuminations Apothecary (@illuminationsapothecary) on Feb 10, 2019 at 7:32pm PST

 

2. Štiti od raka

Ashwagandha se ispostavila kao mogući učinkoviti borac protiv raka. U laboratorijskim studijama otkriveno je da biljka ima antiupalan efekt i regulira rast stanica te smanjuje razvoj krvnih žila oko tumora. Ispostavilo se da ashwagandha pozitivno utječe i na zdravlje žena koje prolaze kemoterapiju.

3. Jača pamćenje

Drevna biljka svojim sastavom igra bitnu ulogu u rekonstrukciji sinapse što može dovesti do drastičnog poboljšanja i usporavanja Alzheimerove bolesti. Studije provede na životinjama dokazuju da ashwagandha spriječava gubitak pamćenja. Međutim, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se učinci utvrdili sa sigurnošću.

4. Može pomoći u regulaciji krvnog šećera

Ashwagandha neće spriječiti razvoj dijabetesa, ali može značajno smanjiti utjecaj pada šećera nakon što ste pojeli, recimo, komad torte. Istraživanja su pokazala da bi biljka mogla poboljšati kontrolu glukoze u krvi što znači da bi šećer manje naglo pao ili narastao.

5. Usporava starenje

Korijen ashwagandhe prepun je antioksidansa poput polifenola koji čiste tijelo i obnavljaju stanice. Na taj se način ashwagandha može koristiti za usporavanje efekta starenja u tijelu.

6. Može promijeniti seksualni život

Ako imate problema ispod plahti, ashwagandha bi mogla biti rješenje. Kratko istraživanje pokazalo je da su žene, koje su uzimale koncentrirane doze ashwagandhe, češće doživjele orgazme te imale generalno ugodnije seksualno iskustvo. Ovaj se učinak većinom pripisuje opuštajućim svojstvima biljke.

 
 
 
 

Reci što misliš!