Zdravlje
Sve smo deblji, a ova se zemlja protiv pretilosti bori radikalnim mjerama
www.profimedia.hr

Ljudi diljem svijeta sve su deblji. Čile je zemlja koja se s epidemijom pretilosti bori drastičnim mjerama

U svakom supermarketu u Čileu pronaći ćete razne vrste hrane s osmerokutnim crnim naljepnicama. To su upozorenja da se radi o nezdravoj hrani punoj šećera, soli i zasićenih masnoća.

Vezana vijest

Nevjerojatni podaciPretilost objašnjava gotovo svaki dvadeseti karcinom u svijetu?

"Od tih etiketa imam grižnju savjesti", kaže Camila Gajardo. Kada ide u kupovinu, ta 24-godišnjakinja traži proizvode bez 'nezdravih' oznaka. Ali nisu svi Čileanci impresionirani tom kampanjom. 

"Nije me briga za upozorenja", tvrdi Miguel Toledo. Njemu je 31 godina i već je prekomjerne težine. Debeljko je bio još kao dječak, kao i njegovi roditelji i braća. 

U Latinskoj Americi i na Karibima gotovo 60 posto stanovnika je pretilo. Razlozi su, među ostalim, ekonomski rast, sve veća urbanizacija i bolje plaće. U regiji po pretilosti prednjače Bahami (69 posto populacije), Meksiko (64 posto) i Čile (63 posto). 

Trend zahvaća i mlađu populaciju. Po Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, 44,5 posto čileanske djece pretilo je. Po tome su lošiji čak i od dugogodišnjeg negativnog lidera, Sjedinjenih Država (39,9 posto). U Meksiku ta brojka iznosi 35 posto. 

Velike posljedice na zdravlje, ali i psihu

Takvi podaci vode u ozbiljan problem. Pretilost, osim što nosi rizik od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, u djetinjstvu može uzrokovati fizičke i psihosocijalne posljedice poput poremećaja u prehrani, do depresije i manjka samopoštovanja

Reakcije na alarmantne podatke variraju, ali nitko nije bio tako radikalan kao Čile. Prije dvije godine ministarstvo zdravstva proglasilo je ovo pitanje izvanrednom zdravstvenom situacijom i pokrenulo dalekosežne reforme.

Crna upozorenja na proizvodima s nezdravom hranom samo su dio toga. Ona djeluju kao znakovi zaustavljanja u prometu, kaže bivša ministrica zdravstva Carmen Castillo.

Usto, nametnute su zabrane njihova oglašavanja na radiju i televiziji tijekom dana te zabrana prodaje hrane s crnim etiketama u školama. Pakiranja više ne smiju biti privlačna djeci. 

(FOTO: www.profimedia.hr)

Brojni proizvođači morali su se tome prilagoditi. Kellogg's je primjerice uklonio crtane likove s kutija svojih žitarica, a čokoladna jaja Kinder Surprise potpuno su zabranjena

McDonald's je morao prilagoditi slavni Happy Meal u svojim čileanskim prodavaonicama. Tvrtka Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je sudskim putem ublažiti mjere čileanske vlade, ali bez uspjeha. 

Mjere su imale učinka

Čak i prije nego što je zakon stupio na snagu, petina proizvođača znatno je smanjila količinu soli, šećera, masnoća i kalorija u svojim proizvodima. "Fantastična reakcija", kaže Castillo. Ipak, Čileanci još ne gube na težini. "Teško je promijeniti zdravstvene navike", dodaje bivša ministrica. 

Iako je prerano za donošenje zaključaka o kampanji, Čile bi svejedno mogao postati uzor drugim zemljama u borbi protiv pošasti pretilosti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!