Zdravlje
Novi DNK algoritam može predvidjeti visinu, ali i procijeniti rizik za brojne ozbiljne bolesti?
Thinkstock

Novi DNK test može točno predvidjeti visinu ljudi, a što je još važnije, mogao bi potencijalno procijeniti njihov rizik za ozbiljne bolesti, poput bolesti srca i raka

Novi DNK alat, stvoren na Michigan State University, po prvi put radi prediktore za ljudske osobine kao što su visina, gustoća kostiju, pa čak i razina obrazovanja koju bi osoba mogla postići, čisto na temelju genoma. No, možda se neće na tome zaustaviti.  

"Dok smo potvrdili točnost algoritma za ova tri ishoda, sada možemo primijeniti ovu metodu za predviđanje drugih složenih osobina povezanih s zdravstvenim rizicima kao što su bolest srca, dijabetes i rak dojke", rekao je Stephen Hsu, glavni istraživač studije i potpredsjednik za istraživačke i diplomske studije MSU-a. "Ovo je samo početak."

Daljnje primjene imaju potencijal da dramatično unaprijedi praksu preciznog zdravlja, što dopušta liječnicima da što rano interveniraju u skrbi pacijenata i spriječe ili odgode bolest.

'Vjerujemo da je to budućnost medicine'

Istraživanje, objavljeno u časopisu Genetics, analiziralo je kompletnu genetsku sastavnicu gotovo 500.000 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu pomoću strojnog učenja, gdje računalo uči iz podataka.

U testovima provjere valjanosti računalo je točno predvidalo visinu svih ljudi, s odstupanjima od maksimalnih 2,5 centimetara.  Dok gustoća kosti i prediktori postignuća obrazovanja nisu bili precizni, bili su dovoljno precizni da identificiraju periferne pojedince koji su bili izloženi riziku da imaju vrlo nisku gustoću kosti povezanu s osteoporozom ili su imali rizik od poteškoća s učenjem i školom.

Vezana vijest

DNK
Ispravljanje grešaka prirodePrvi put u povijesti izvedena operacija DNK na ljudskom embrijui i uklonjena bolest

Tradicionalno, genetsko ispitivanje obično traži određenu promjenu gena ili kromosoma osobe koja može ukazivati ​​na veći rizik za bolesti poput raka dojke. Hsuov model uzima u obzir brojne genomske razlike i gradi prediktor na temelju desetaka tisuća varijacija.

Koristeći podatke iz UK Biobank, Hsu i njegov tim postavili su algoritam, procjenjujući DNK svakog sudionika i podučavajući računalo kako da izvuče te razlike.

"Naš tim vjeruje da je to budućnost medicine", rekao Hsu. "Za pacijenta, genetski test može biti tako jednostavan, s troškom od oko 50 dolara. Jednom kada izračunamo prediktore genetski utemeljenih bolesti, rana intervencija može uštedjeti milijarde dolara u troškovima liječenja, a još važnije, osim živi."

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!