Zdravlje
Obratite pažnju: ruke, prsti i dlanovi vam mogu pokazati bolujete li od neke bolesti
Thinkstock

Gledamo ih svaki dan i koristimo ih za sve aktivnosti, a često ne primjećujemo promjene

Vaše ruke, prsti i dlanovi mogu na razne načine pokazati patite li od neke bolesti. U nastavku vam donosimo neke od njih, a vi dobro promotrite ako je s vašima sve u redu. 

(FOTO: Pexels) 

1. Duljina prstiju - Artritis

Žene s prstima duljim od uobičajenog, imaju dvostruko veće rizike od pojave artritisa, a razlog je najčešće niža razina estrogena. Kod muškaraca, dugačak prstenjak je povezan sa boljim odnosima sa ženama te većim brojem djece, ali i većim šansama za oboljenje od raka prostate

2. Drhtave ruke - Parkinsonova bolest 

Previše kofeina, korištenje antidepresiva ili astma mogu biti neki od razloga pojave drhtavih ruku. No, ako znate da nije ništa od toga nije moguće u vašem slučaju, ne bi bilo loše posjetiti liječnika. Drhtavica jedne ruke može biti prvi simptom Parkinsa.

3. Boja noktiju - Problemi s bubrezima 

Boja noktiju može biti povezana s koncetracijom pojedinih hormona u krvi ili anemijom, a oboje je povezano s bubrezima. Ako primjetite da je donji dio nokta bijel, a gornji smeđ, znak je za uzbunu, kao i vertikalne linije po noktu koje mogu biti idikator melanoma

4. Znojni dlanovi - Hiperhidroza

Previše znojne ruke mogu biti znak menopauze ili problema sa štitnjačom, ali uz to i simptom hiperhidroze - stanja koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica. 

5. Blijedi dlanovi - Anemija

Mnogo je vrsta anemije, od akutne do kronične, a svaka se pojavljuje kada osoba nema zdrave crvene krvne stanice koji prenose kisik kroz tijelo. Simptomi su blijedi dlanovi i nokti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Reci što misliš!