Zdravlje
Medicinska sestra slučajno saznala da boluje od tumora debelog crijeva i poručila: 'Slušajte svoje tijelo'
Facebook

Mislila je da je riječ o običnim grčevima, a kad su bolovi postali sve jači, ostala je šokirana

Medicinska sestra Jennifer Waller odjednom je neobjašnjivo izgubila mnogo kilograma te počela odjećati stalne bolove u trbuhu. Simtpomi su ukazivali na upalne crijevne bolesti, a s obzirom na to da joj je zdravstveno stanje oduvijek bilo u redu, nije se previše brinula. 

Preskakala je bilo kakve pretrage, dok nije bol postajala sve jača i jača. Potražila je liječničku pomoć te odmah obavila kolonoskopiju nakon koje je ostala šokirana. Liječnici su otkrili da boluje od raka debelog crijeva

(FOTO: Thinkstock) 

"Kada sam se probudila, liječnici su mi odmah rekli da je riječ o velikom tumoru na crijevima. Ostala sam šokirana i pitala se 'Kako ja mogu imati tumor?' Pa ipak sam ja medicinska sestra, ja se brinem o drugima, govorila sam sama sebi. Osjećala sam se jako loše", rekla je Jennifer u videu koji je objavila na Facebooku.

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih tipova ove bolesti i treći je po broju umrlih. Od 92 220 slučaja diagnosticiranih u 2018. godini, njih 50 000 je bilo fatalno. 

Problem kod raka crijeva su njegovi simptomi koji nisu vidljivi u ranom stadiju razvoja dok ga je još uvijek jednostavmo liječiti. Bol u trbuhu, grčevi, umor i gubitak kilograma mogu biti posljedica brojnih drugih zdravstvenih problema te ih se rijetko odmah povezuje s mogućim tumorom. 

Simptomi koji mogu preciznije upućivati na problem su pojava hemeroida, analne fistule, krv u stolici i anemija. No, u većini slučajeva oboljevi prekasno reagiraju na simptome koji im se čine uobičajenima pa je, prema statistikama, samo četiri od 10 tumora debelog crijeva otkriveno na vrijeme. 

Jennifer je objavila kako je njezina operacija prošla uspješno te savjetovala svima koji proživljavaju slične simptome da obavezno posjete liječnika. Zdravlje na prvom mjestu.

(FOTO: Facebook) 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!