Zdravlje
Je li marihuana uzrok vaše depresije? Provjerite što kaže znanost
Thinkstock

Povremeni korisnici marihuane trebali bi razmisliti još jednom prije nego što 'zapale'

 

Američka država Colorado 2014. godine legalizirala je upotrebu marihuane, a njezinu je odluku popratilo još 7 država. Motivirani sve češćim korištenjem marihuane grupa znanstvenika s državnog sveučilišta u Coloradu provela je istraživanje. 

Njihova otkrića objavljena su u časopisu PeerJ., a navode da je "veza između upotrebe kanabisa i simptoma poremećaja tjeskobe složena."

Referirali su se na veliku studiju provedenu 2013. godine u kojoj je 5.2 posto ispitanika potvrdilo da su koristili kanabis kako bi olakšali simptome depresije, a čak 26. posto ispitanika potvrdilo je isto u drugom istraživanju provedenom u Kaliforniji. 

"Trend samoliječenja preveliki je da bi se mogao ignorirati u istraživanju povezanosti upotrebe kanabisa i poremećaja raspoloženja", upozoravaju znanstvenici u Coloradu. 

(FOTO: Thinkstock)

Proveli su upitnik među 178 korisnika legalnog kanabisa koji su bili stari između 18 i 20 godina. Sudionike su podijelili u tri grupe: kontrolnu grupu koja ne koristi kanabis, povremene korisnike i česte korisinike. 

Suprotno očekivanjima, rezultati sudionika kojima je dijagnosticirina subklinička depresija, a koristili su marihuanu za liječenje, pokazali su da više naginju depresiji nego što su tjeskobni. 

"Ako su koristili kanabis za samoliječenja, nije djelovao kao što su mislili da djeluje", rekao je koautor studije Jacob Braunwalder. 

(FOTO: Pixabay)

Upitnik je sadržavao pitanja o navikama korisnika, a istražio je i koriste li jače supstance. 

Pokazalo se, također, da je veza između povremenog korištenja kanabisa i negativnog raspoloženja jaka. Upravo se kod njih pokazao najveći negativni utjecaj marihuane na raspoloženje. 

Međutim, znanstvenici naglšavaju da njihovo istraživanje ne želi reći da kanabis uzrokuje depresiju i tjeskobu kao ni to da ih liječi. Međutim, ukazuju da potrebu za više istraživanja ovog fenomena. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!