Zdravlje
Otkriven način kako zaustaviti odumiranje stanica
Thinkstock

Farmaceuti primjenu ove supstance na ljudskim i životinjskim stanicama smatraju sasvim novim farmakološkim pristupom sprječavanja piroptoze

Znanstvenici sa Case Western Reserve University School of Medicine otkrili su način kako zaustaviti odumiranje stanica što je povezano sa sepsom, artritisom, kroničnom upalom crijeva i brojnim drugim zdravstvenim problemima.

Izolirali su supstancu koja prevenira stvaranje pukotina na staničnoj membrani koje dovode do odumiranja stanica. Do otkrića su došli tako što su tretirali miševe susptancom koja se zove nekrosulfonamid. Tretirane i netretirane miševe izložili su bakterijskoj zarazo.

Tretirani miševi su živjeli dulje, odnosno nisu razvili bolesti, za razliku od kontrolne skupine. Stanice perforiraju svoju membranu kao odgovor na jaku upalu. To se naziva samoubojstvo stanica, odnosno piroptoza.

Farmaceuti primjenu ove supstance na ljudskim i životinjskim stanicama smatraju sasvim novim farmakološkim pristupom sprječavanja piroptoze. Piroptoza je dio začaranog kruga kod mnogih bolesti, a rezultira jakim upalama.

Nekrosulfonamid je, osim miševima, ubrizgan i ljudskim stanicama koje su, usprkos infekciji, ostale netaknute. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Immunology.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!