Zdravlje
Hrvatska 'kipi': evo kako se možete rashladiti bez klime i očuvati zdravlje
Thinkstock

Europu je pogodio toplinski val, a ako niste jedni od sretnika s klima uređajem, pratite ove trikove za rashlađivanje

Posljednjih tjedan dana u Hrvatskoj vladaju paklene temperature koje mnoge tjeraju da ostanu u kući. Vrijeme je posebno opasnoo za starije osobe i trudnice, a oni bez klima uređaja gotovo da ne mogu funkcionirati.

Srećom, postoje prirodni i jeftini načini na koje se možete rashladiti. 

1. Blokirajte sunce

Spustite rolete i zastore kako bi blokirali sunce i onemogućili pregrijavanje sobe. Zavjese za zamračivanje upijaju sunčeve zrake i najblje funkcioniraju za velike prozore. 

2. Zatvorite prozore

Čini se kontradiktorno, ali toplina ulazi kroz otvorene prozore i postepeno zagrijava sobe. Čim se sunce pojavi zatvorite prozore kako bi se hladniji zrak zadržao dulje u vašoj kući. 

3. Ne koristite kućanske aparate koji griju

Po ovakvim je temperaturama najbolje jesti hladne i lagane obroke, a to pravilo pomaže i u održavanju vašeg prostora hladnijim. Pokušajte što manje koristiti štednjak i pećinu jer oni najviše otpuštaju toplinu. Kosu nemojte sušiti fenom, ako ne morate, a pripazite i da gasit svjetla iza sebe. 

4. Jedite manje obroke redovito

Tijelo se zagrijava pri razgradnji hrane pa zaobiđite tešku, masnu, ljutu i jako začinjenu hranu. Konzumirajte manje porcije kako bi vam se organizam manje grijao, a najbolje su opcije hrana s mnogo vode poput voća, krastavaca, salate, tikvica, celera itd. 

5.  Uvijek odaberite pamuk

Za vrijeme ljetnih mjeseci posebno je bitno odabrati pravu odjeću. Kako bi koži omogućili da diše i da se što manje znojite, nosite pamučne odjevne predmete. Zaobiđite tamne boje, a fokusirajte se na bijelu odjeću koja odbija toplinu. 

6. Nikad dosta vode

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je unos tekućine bitan. Međutim, bitno je i što pijete pa vas tako zašećereni sokovi neće rashladiti, ali voda s komadima voća hoće. Hladna voda najbolji je izbor za smanjivanje temperature tijela iznutra. 

7.  Budite kreativni

Možete improvizirati klimu, ako posjedujete ventilator, posudu i blokove leda. Pozicionirajte posudu punu leda ispred ventilatora. Ventilator će 'pokupiti hladnu vodu s površine leda, a raspršivat će osvježavajuću 'maglicu'. Ovo je odličan trik za rashlađivanje!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!