Zdravlje
Uklonite lak i pogledajte svoje nokte. Mogli biste otkriti puno o zdravlju
Pixabay

Ulažete u manikuru, ali nokti su vami dalje 'koma'? Vaše zdravlje je u pitanju

Prva stvar koja nam pada na pamet u provjeravanju zdravlja sigurno nisu nokti. Kako bi i bili kada su najčešće skriveni ispod laka za nokte ili gela, ali oni mogu odati puno o općem stanju našeg organizma. 

Za početak, sitna abnormalnost na noktima ne mora biti povezana, i najčešće nije, s ozbiljnim bolestima, već se gotovo uvijek radi o prehrani ili načinu života. Pogledajte svoje nokte i otkrijte na što upućuju. 

1. Lomljivi nokti

Jedan od najčešćih problema na koje se ljudi žale su lomljivi i krhki nokti. To stanje ima čak i službeni naziv, a to je onihoshizija. Uzrok ove pojave vrlo vjerojatno je pretjerano isušivanje noktiju pa nosite rukavice kada perte suđe ili čistite. 

Međutim, može se raditi i o nedostatku željeza. 

(FOTO: Thinkstock)

 

2. Mekani nokti

Mekane nokte možete saviti prije nego što puknu, a i taj problem može biti uzrokovan nezaštićenim rukovanjem s kemikalijama i vodom. Preporuča se da date odmor noktima i ne lakirate ih neko vrijeme. 

Ponekad se radi i o nedostatku vitamina B, kalcija, željeza i masnih kiselina. 

3. Guljenje nokta

Nokti se gule, ako im je nanesena neka vanjska, mehanička šteta, ali i kada nešto nije u balansu u organizmu. Kako onda znati? Pogledajte u nokte na nogama. Ako se i oni gule, riječ je o unutarnjem uzroku. 

Poradite na unosu željeza iz prirodnih izvora poput mesa, povrtne leće ili kore krumpira. Savjetuje se i unos biotina kako bi ojačali organizam. 

(FOTO: Thinkstock)

4. Vertikalne i horizontalne linije

Linije na noktima nisu nimalo neuobičajene. Vertikalne linije počinju se više isticati s godinama, a dok nisu popraćene ostalim promjenama u izgledu nokta, nisu opasne.

Za razliku od njih, horizontalne linije mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti bubrega

5. Žuti nokti

Ako primijetite da su vam nokti žuti, vjerojatno se radi od dva moguća uzroka. Prvi je da je nokat reagirao na neki proizvod koji ste nanijeli poput nekvalitetnog laka za nokte. 

Drugo je moguće zdravstveno stanje infekcija. Prije nego što kontaktirate liječnika isprobajte ulje čajevca i vitamin E, a ako boja ostaje, potražite medicinska sredstva koja će izliječiti infekciju.

 

Pročitajte još:

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!