Zdravlje
Rani simptomi dijabetesa tipa 2: na što trebate obratiti pažnju
Thinkstock

Neke osobe s dijabetesom tipa 2 uopće nemaju simptome i ne otkrivaju stanje dok se ne pojave komplikacije

Dijabetes tipa 2 je sprječiva bolest, a ljudi na koje utječe možda neće imati simptome dugi niz godina i često se simptomi razvijaju polako tijekom vremena. Uz komplikacije, koje uključuju oštećenje živaca, oštećenje bubrega, slabu cirkulaciju krvi, pa čak i smrt, važno je da svi znamo rane simptome dijabetesa tipa 2.

Rani simptomi dijabetesa tipa 2 nisu uvijek vidljivi. Mogu se razviti polagano tijekom vremena i mnogi su asimptomatski. Budući da se mogu pogoršati tijekom godina, dijabetes tipa 2 može ostati nedijagnosticiran dulje.

1. Često mokrenje

Također poznato kao poliurija, često i/ili prekomjerno uriniranje znak je da je vaš šećer u krvi dovoljno visok da se počinje 'prelijevati' u urin. Budući da bubrezi ne mogu držati korak s visokim razinama glukoze, dopuštaju da dio šećera uđe u vaš urin, gdje privlači dodatnu vodu, tako da često morate mokriti.

2. Ekstremna žeđ

Ekstremna žeđ je jedan od prvih primjetnih simptoma dijabetesa za neke. Povezano je s visokim razinama šećera u krvi, što uzrokuje žeđ. Često, pijenje neće zadovoljiti žeđ.

3. Pojačana glad

Intenzivna glad također je rani znak dijabetesa tipa 2. Vaše tijelo koristi šećer u krvi da bi hranilo stanice. Kada stanice ne mogu apsorbirati šećer (zbog nedostatka inzulina), tijelo traži više izvora "goriva", što uzrokuje trajnu glad.

4. Utrnulost 

U rukama, prstima i stopalima možete osjetiti trnce ili utrnulost. To je znak dijabetičke neuropatije ili oštećenja živaca. Najvjerojatnije ćete to doživjeti nakon nekoliko godina života s dijabetesom.

5. Rane koje sporo zacjeljuju 

Postoji nekoliko razloga zašto će rana polako zacjeljivati ako imate dijabetes. Loša cirkulacija, učinci visokog šećera u krvi na krvne žile i imunodeficijencija samo su neki. Ako imate česte infekcije ili rane koje se sporo liječe, to bi mogao biti rani simptom.

6. Zamagljeni vid

Zamagljena vid javlja se rano u dijabetesu tipa 2 koji se ne liječi. To može biti znak visokih razina šećera u krvi, što uzrokuje da se tekućina prebaci u leću oka. To se obično rješava kada se razina šećera u krvi normalizira.

7. "Zakrpe" tamnije kože

Tamnije "zakrpe" u naborima vaše kože još je jedan znak ranog upozorenja o dijabetesu tipa 2. Najčešće s e pojavljuju u području pazuha, vrata i prepona.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!