Zdravlje
Orašasti plodovi mogu poboljšati mušku plodnost?
Thinkstock

Konzumiranje orašastih plodova značajno poboljšava broj i zdravlje spermija kod mladih muškaraca, pokazalo je novo istraživanje

Rezultati studije "podržavaju korisnost redovne konzumacije orašastih plodova po kvalitetu spermija", rekli su znanstvenici, naglašavajući ipak da su svi sudionici u istraživanju bili zdravi i vjerojatno plodni muškarci. 

Moguća korist orašastih plodova za muškarce koji imaju problema s plodnošću tek se treba ispitati. U istraživanju je sudjelovalo 119 muškaraca između 18. i 35. godine, koji su bili podijeljeni u dvije grupe. 

1. Samo se trebate opustiti - iako je istina da opuštanje može pomoći kod neplodnosti uzrokovane kroničnim stresom, neplodnost nije samo psihološki problem. Neplodnost je medicinsko stanje Najčešći mitovi o neplodnosti u koje nemojte vjerovati

Prva je grupa dnevno konzumirala 60 grama badema, lješnjaka i oraha, dok druga grupa nije konzumirala orašaste plodove.

Nakon 14 tjedana, prva je skupina imala značajna poboljšanja u broju, vitalnosti, pokretljivosti i obliku spermija, što su čimbenici koji utječu na plodnost muškaraca, navodi se u izvješću predstavljenom na konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Barceloni. 

Također, grupa koja je konzumirala orašaste plodove pokazala je značajno smanjenje razine fragmentacije DNK spermija - parametra usko povezanog s muškom plodnošću. 

Rezultati su konzistentni s ranijim istraživanjima koja su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima poput vitamina C i E, selenom, cinkom i folnom kiselinom poboljšavaju kvalitetu spermija.  

Orašasti su plodovi bogati tim nutrijentima. Suator studije Albert Salas-Huetos sa Sveučilišta Rovira i Virgili u Španjolskoj navodi da postoji sve više dokaza da zdrave prehrambene navike mogu pomoći začeću.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!