Zdravlje
Izgleda da je osam sati sna stvarno idealno - a sad znamo i zašto
Thinkstock

Previše ili premalo spavanja po noći povećava rizik za brojne bolesti

Spavanje više od deset sati po noći - ili manje od šest - može povećati rizik od prerane smrti, otkrilo je novo istraživanje. To znači da točno osam sati zaista može biti savršena količina sna.

Istraživanje je pokazalo da žene koje spavaju deset sati imaju 40% veću vjerojatnost da će imati najmanje tri zdravstvenog stanja povezana s preranom smrtnošću. To uključuje široki struk, visoki krvni tlak, povišenu razinu masnoće ili šećera u krvi.

Sindrom eksplodirajuće glave - osoba se budi zbog snažne 'eksplozije' u glavi. Može čuti zvukove ili vidjeti bljesak. Iako nije opasno, stvarno je zastrašujuće Sedam tajnovitih stvari koje se događaju kada spavate

Prethodna istraživanja pokazuju kako nedovoljna ili prekomjerna razina spavanja uzrokuju upalu u tijelu, koja je povezana s metaboličkim simptomima.

Za ovo istraživanje su znanstvenici sa Sveučilišta Seoul analizirali podatke 133.608 osoba u dobi od 40 do 69 godina. Sudionike su pitali koliko dugo spavaju, u prosjeku, svaki dan u proteklih godinu dana, uključujući i kratko drijemanje preko dana. Prikupili su i uzorke krvi, DNK i urina.

Smatrali su da sudionici imaju metabolički sindrom ako imaju najmanje tri stvari od slijedećih: široki struk, visoku razinu šećera u krvi, nisku razine "dobrog" kolesterola i visoki krvni tlak.

Metabolički sindrom je definiran kao skup sastojaka koji zajedno povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Rezultati su objavljeni u časopisu BMC Public Health.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!