Zdravlje
Kako aspirin pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva?
Thinkstock

Britanski znanstvenici otkrili su kako aspirin može pomoću u borbi protiv raka debelog crijeva

Eksperimentima na tumorima, koji su operativno izvađeni pacijentima, otkrili su da ovaj lijek protiv boli blokira "elektranu" koja opskrbljuje bolest.

Poznat kao njegova 'stanična jezgra', leži u srcu stanica - unutar jezgre koja sadrži DNK. Poznato je da aktivacija potiče stvaranje i rast tumora - i disfunkcija je također povezana s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.

Rak debelog crijeva je jedan od nejčašćih rakova kod ljudi. Otkriće istraživača Sveučilišta u Edinburgu mogao bi dovesti do novih tretmana za mnoštvo stanja, koja se temelje na aspirinu.

Lijek može izazvati unutarnje krvarenje i određene vrste moždanog udara. Dugoročna upotreba nije preporučljiva. Tim kaže da ova studija otvara put za razvoj sigurnijih terapija koje oponašaju učinke aspirina.

Zaustavlja rast tumora

Aspirin ima protuupalno djelovanje i preporučuje se za smanjivanje rizika od srčanog udara. Prijašnje studije su otkrile da, ako se uzima duže, može štiti od razvoja raznih tumora, poput raka debelog crijeva, dojke, pluća, prostate i želuca.

(FOTO: Thinkstock)

Znanstvenici se više okreću aspirinu u borbi protiv raka. Teorija je da ometa trombocite - stanice koje pomažu da se krv zgrušava - od zaštite tumora. Kako bi istražili daljnje moguće mehanizme, dr. Stark i njegovi kolege gledali su djelovanje lijeka na rast tumora crijeva.

Otkrili su da lijek protiv bolova blokira ključni proces povezan s formiranjem tumora. Redovito se upotrebljava za smanjenje rizika od raka debelog crijeva, ali razlog nije dobro poznat. Pronašli su da lijek blokira kemikaliju pod nazivom TIF-IA - ključnu molekulu za funkcioniranje strukture.

Nisu svi bolesnici s rakom crijeva dobro reagirali na aspirin. Studija bi mogla pomoći da odrede one koji bi najvjerojatnije imali koristi.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!