Zdravlje
Neugodan miris vagine: što mu je uzrok i kako ga spriječiti
Thinkstock

Toplije vrijeme znači i obilnije znojenje. Neugodan miris vagine može biti posljedioca znojenja, ali i ginekoloških problema

Osim pazuha, leđa, čela, znoje se i intimni dijelovi tijela što može rezultitrati neugodnim mirsom. Ukoliko isti nije posljedica ginekoloških problema, neugodan miris vagine možete spriječiti primjenom savjeta iz idućih redaka. 

1. Uložite u kvalitetno donje rublje napravljeno od materijala koji "dišu"

Na tržištu danas postoji veliki izbor "pametnih" materijala od kojih se radi funkcionalno donje rublje koje znoj miče od tijela. 

2. Pamuk je najbolji izbor

Neugodan miris vagine u mnogim je slučajevima posljedica sintetičkog donjeg rublja  kao što je poliester. To je najgore što možete odjenuti na sebe. Nekvalitetni umjetni materijali ne samo da će izazvati neugodan miris vagine, nego će ugroiziti i vaše zdravlje - potaknut će stvaranje gljivica. 

3. Usku odjeću ostavite u ormaru

Uske traperice ili neke druge uske hlače zaboravite tijekom ljetnih mjeseci. nosite prozračnu odjeću, haljine i suknje od prirodnih materijala, kako biste dozvolili svojoj koži i intimnim diejlovima tijela da dišu.

4. Uklonite višak dlačica 

Iako dlačice imaju svoju funkciju, u ljetnim mjesecima svedite ih na minimum kako bi vagina bolje disala. 

5. Mijenjajte rublje što češće

Kada se oznojite, ako ste u mogućnopsti, promijenite donje rublje. Nije loše ni imati u torbici dodatno donje rublje.

(FOTO: Thinkstock)

6. Čajevac

Eterično ulje čajevca čini čuda općenito za zdravlje pa tako i za vašu vaginu. Čajevac je snažan prirodni antibiotik i antiseptik, ubija viruse i gljivice. Osim toga, pruža koži osjećaj hlađenja, što je dobrodošlo u ljetnim mjesecima. Možete nakapati par kapi eteričnog ulja čajevca na gaćice. 

7. Redovito perite intimno područje

Kako biste spriječili neugodan miris vagine svakodnevno operite intimno područje. Dovoljna je voda i par kapi čajevca ili pak neko blago sredstvo za intimnu njegu. 

8. Redovito na ginekološki pregled

Ukoliko neigodan miris vagine nije posljedica znoja, posjetite svog ginekologa. možda je riječ o nekoj upali ili gljivicama. 

9. Vodite računa o prehrani

Miris znoja uvelike je određen time što jedemo. teška, zaslađena i masna hrana, rezultitrat će neugodnijim mirosm znoja. Stoga, barem u ljetni mjesecima jedite laganu hranu, svejže voće i povrće, izbjegavajte alkohol, gazirana pića, kofein i šećer te pijte puno vode. 

10. Izbjegavajte dnevne uloške

Kako biste svojoj vagini osigurali prozračnost, nemojte koristiti dnevne uloške. Riječ je o umjetnim materijalima koji će samo još više potaknuti znojenje. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!