Zdravlje
Jedenje ovog voća može pomoći u oporavku pluća bivših pušača - kaže studija
Thinkstock

Ako su vam cigarete prouzročile tegobe, šansa za oporavak krije se u dvije namirnice

Istraživanje koje je provelo Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kaže da se pluća od pušenja oporavljaju jabukama i rajčicama. Odrasle osobe koje jedu više od dvije ili tri rajčice dnevno imaju jača i otpornija pluća. To je zaključak donesen nakon praćenja 650 odraslih osoba kroz deset godina

Ako ste zabrinuti zbog oštećenja koje su vam prouzročile cigarete, dodavanjem ovog voća u prehranu napravit ćete najbolje za svoja pluća.  

a2e1795eddf99eec9584d19b4bebbe7f.jpg?v=1(Foto: Pexels)

"Istraživanje pokazuje da dijeta bogata ovim voćem može popraviti oštećenja pluća kod ljudi koji su prestali pušiti", napisala je glavna autorica Vanessa Garcia-Larsen u studiji objavljenoj u European Respiratory Journal. Prehrana bogata voćem može usporiti proces prirodnog starenja pluća, čak i ako nikada niste pušili.

Funkcija pluća počinje opadati s trideset godina, ovisno o specifičnim zdravstvenim karakteristikama pojedinca. Zbog toga je bitno paziti na zdravlje pluća i uz pokušaj odvikavanja od cigarete, uvrstiti ove namirnice na vaš svakodnevni meni. 

225c4db48631fe9a3733992166f39d7d.jpg?v=1(Foto: Pexels)

Pročitajte još

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!