Zdravlje
Aromaterapija: lavanda zna kako se obračunati s prehladama i alergijama
Thinkstock

Koliko god se mi veselili proljeću i lijepim danima, ono sa sobom nosi i ne tako lijepu 'prtljagu' - brojne alergije i prehladu. Aromaterapija i lavanda mogu pomoći

Vezana vijest

žena
iš, bolesti!Kako ojačati imunitet: sitne promjene dovoljne su da pucate od zdravlja

Ulje lavande djeluje protuupalno i prirodni je antihistaminik. Ima umirujuće djelovanje na središnji živčani sustav. Olakašava tegobe poput kihanja, šmrcanja i kašljanja, jača imunitet i podiže otpornost tijela na alergije. Trenutačno djeluje na sinuse i otvara dišne puteve. 

Možete ga koristiti na nekoliko načina, no vrlo je važno da eterično ulje bude visoke kvalitete. Kako bi bili sigurni da imate dobro ulje, najjednostavnije je da ga kupite u apoteci. Aromaterapija uvelike može pomoći u liječenju i olakšavanju raznih tegoba. 

Ulje lavande možete koristiti na nekoliko jednostavnih načina - utrljavanjem u kožu, u kupkama ili putem inhalacije. 

Kako se inhalirati:

Ukolio nemate inhalator sa spremnikom, poslužit će i dobra, stara provjerena metoda - lonac vruće vode i ručnik preko glave. Zakuhajte oko 600 mililitara vode u posudi od litre pa pustite trenutak da se ohladi, ako vam je voda prevruća.

Vezana vijest

Alergija
donosimo vam nekoliko savjetaKako razlikovati uzrokuje li curenje iz nosa i suzenje očiju virus obične prehlade ili je nešto alergeno u zraku?

Posudu stavite na stol, kapnite samo jednu kap ulja u nju, pričekajte trenutak (u suprotnom vam može biti prejako ulje i peckati vas u nosu i grlu). Potom pokrijte glavu ručnikom i udište paru koju stvaraju voda i lavanda. Nakon jedne minute dodajte još jednu kap i ponovite postupak. Radite tako do najviše pet kapi, jednom ili dvaput dnevno. 

Osim što će aromaterapija pomoći vašim dišnim putevima i olakšati vam tegobe, para će blagotvorno djelovati i na kožu vašeg lica. Ako se inhalirate navečer prije spavanja, lavanda će vam pomoći i da zaspite jer umiruje.

Savjet više:

Izvadite maramice iz paketića pa na nekoliko njih kapnite po kap lavande i vratite ih natrag u  paketić.  Tako ćete svugdje sa sobom moći nositi eterično ulje koje blagotvorno djeluje na vaše sinuse, a lavanda će lijepo mirisati u vašoj torbici.

Još jednom da naglasimo - aromaterapija podrazumijeva samo kvalitetna eterična ulja. Nekvalitetna mogu napraviti više štete nego koristi za vaše zdravlje. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!