Zanimljivosti
Utječe li redoslijed rođenja na našu osobnost?
Thinkstock

Djeca se, igrom slučaja, rađaju u određenoj poziciji u obitelji, a to utječe na njihove emocije

Redoslijed rođenja igra bitnu ulogu u razvoju djece jer se iz perspektive i pozicije u kojoj jesu razvijaju njihove emocije, a redoslijed određuje i kako se obitelj odnosi prema njima. Svako 'mjesto' u redoslijedu ima određene pluseve i minuse. 

Prvorođeno dijete može uživati u nepodjeljenoj ljubavi i pažnji svojih roditelja na određeno vrijeme, a to pozitivno utječe na njegov emocionalni razvoj. Može odrasti sa jakim samopouzdanje i osjećajem sigurnosti pa su tako prvorođena djeca često vrlo uspješna u karijeri. 

Međutim, od prvog djeteta roditelji nerijetko imaju (pre)visoka očekivanja. Roditelji žele da dijete bude uspješno, a kao rezultat tog priželjkivanja često kritiziraju male pogrške koje dijete radi i ne priznaju dovoljno uspjeh koji postigne. 

Za prvo je dijete šok prepustiti "svoj" krevetić i "svoje" roditelje novoj bebi odnosno drugom djetetu. Može osjetiti ljubomoru jer roditelji sada svoju bezuvjetnu ljubav pokazuju 'novom slatkom' stvorenju. Međutim, prva djeca najčešće uživaju u mlađoj

Vaš najbolji prijatelji vam je doslovno jednostavno 'predan'. Kroz život steknemo mnoge prijatelje, ali skoro se nitko ne može mjeriti sa bratom ili sestrom koji su vam priređivali nezaboravne 'spačke', ali uvijek bi vam 'čuvali leđa'. 10 razloga zašto su braća i sestre najbolja stvar koja nam se dogodila

braći i sestrama i pokazuju im mnogo ljubavi.

Drugorođenoj djeci sreća je donijela puno smirenije i iskusnije roditelji, a u isto vrijeme jednako puno ljubavi. Uvijek imaju 'uzor' na koji se mogu pozvati odnosno stariju sestru ili brata, a nikada nisu sami.

Međutim, drugo dijete uvijek će se 'boriti' da dostigne starije. Starija će sestra ili brat obaviti sve prije njega, a ono je podložno usporedbama roditelja. Može biti i ljubomorno jer će starije dijete prolaziti sve 'prvo' - prvi razred, prvi nastup, prvi srednje, prve veze, pa se ponekad može osjećati nevidiljivo. 

Srednje je dijete u najspecifičnijoj situaciji. Ono dijeli pozitivne strane u tome što je i starije i mlađe dijete odjednom. Uvijek ima starijeg od sebe koji ga može paziti, ali i mlađe o kojem ono može brinuti. 

Ipak, ne može se reći da je prošao najbolje jer upravo ta podijeljenost može djelovati loše na njegovo samopouzdanje i osjećaje.

Roditelji se najčešće podijele, kada imaju malu bebu i starije dijete- jedan uspavljuje bebu, a drugi pomaže djetetu s teškom zadaćom iz matematike. U toj situaciji srednje je dijete stavljeno na čekanje i ne dobiva pažnju. No, to nije jedini problem. 

 Naime, srednja djeca uvijek će se truditi dostići starije od sebe, a u isto će vrijeme brinuti da ga mlađi slučajno ne prestigne. 

Prema tome: u debati o tome jeste li prošli bolje vi ili vaš brat/sestra, doista nema pravog odgovora, no imati braću i sestre uvijek je posebno iskustvo.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!