Zanimljivosti
Eto, u nečemu smo ispred Amerikanaca - i ima veze s pićem
Thinkstock

Amerikanci su otkrili savršen koktel za popodnevno osvježenje - e kad bi samo znali koliko je ta ideja stara...

"Spremite se isprobati svoje novo omiljeno popodnevno osvježenje. Ponekad zvan 'sangria za siromašne', kalimotxo je mješavina samo dva sastojka", glasi rečenica kojom američki portali opisuju otkriće novog pića. 

Kažu da je popularno u Španjolskoj i Urugvaju i očito je da ne znaju da je kalimotxo (čitaj bambus), odavno popularno i omiljeno piće i na naših prostorima. Usudili bi se reći da je najpopularnije u srednjoj školi, a i u kasnijoj dobi ako vam ne odgovara čisto crveno vino, pa ga pomiješate s malo kole i leda kako bi ga lakše 'unijeli' u sebe.

Njihove preporuke su da koristite suho crno vino jer pomaže uravnotežiti slatkoću Coca-Cole. Pametno nastavljaju da ne treba trošiti novce na kvalitetnije i skuplje vino jer ionako će okus Cole sve 'zamaskirati'. 

 

Calimocho weather ☀️�#calimocho #kalimoxto #redwine #cola #cocacola

Objavu dijeli Jamie murray (@jamiemuzzer) Svi 8, 2016 at 7:51 PDT

 

Jeste li ljubitelj/ljubiteljica bambusa?

Rezultati
  • Zadnji put sam ga pio/pila u srednjoj školi   56 (25%)
  • Da, slažem da je savršeno osvježavajuće piće   115 (52%)
  • Ne bih ga više nikad stavio/stavila u usta   50 (23%)
Vrati se na glasanje

"Ako ništa drugo, ovaj koktel je savršen način da iskoristite bocu vina koja vam nije fina i skuplja prašinu". Eto, tu se moramo složiti s njima.

Inače, legenda kaže prvi bamus slučajno nastao u Španjolskoj. Postoje različite teorije o podrijetlu kalimocho ili kalimotxo i mnogo mitova. Ime kalimotxo pripisuje se grupi "Antzarrak" koja je 1972. godine izumila to ime tijekom proslave Stare luke Algorta. Za organizaciju proslave kupili su vino za koje se ispostavilo da nije dobro pa su ga pomiješali s Coca-Colom kako ga ne bi morali baciti i izgubiti uloženi novac.

Međutim, ova mješavina poznata je i prije nego su joj dali prepoznaljivo ime. Bambus je postojao još prije 1970. godine iz zvao se je nazvano "rioja libre" ili "Cuba libre del pobre". Čak i u ranijim godinama 20. stoljeća, talijanski imigranti su često miješali Coca-Colu sa svojim Chianti vinom.

U Rumunjskoj bambus zovu motorină, u Češkoj houba (gljiva), a u Mađarskoj vadász (lovac).

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!