Vrt i sobno bilje
Održavanje lavande: Kako pravilno uzgajati lavandu
Pixabay

Lavanda se koristi za zdravlje, kozmetiku, ljepotu, ali i ukrase. Možete je uzgojiti i u svom vrtu, a u nastavku saznajte sve savjete za uspješno održavanje lavande

Lavanda se koristi kako za zdravlje, tako i za ljepotu. Iako je rasprostranjena diljem Mediterana, lavanda se može uzgajati svugdje ako se za to osiguraju potrebni uvjeti.  Najčešće kupujemo gotovu biljku ili proizvode od lavande, no možete je uspješno uzgojiti i sami. U nastavku saznajte kako da uspješno provedete održavanje lavande.

Lavanda uspijeva samo na punom suncu. Posadite ju negdje gdje će dobiti minimalno 8 sati sunca dnevno. Bilo bi dobro ovo imati na umu ako je vaša lavanda u stanu. Isto tako, ako biljke držite u posudama, trebat će ipak manje sunca ako ih ne možete zalijevati često. 

Nadalje, za održavanje lavande je važno znati da je ona posebno otporna na sušu kada malo poraste i kada se već dobro razvije. Ipak, tijekom prve godine je treba dobro zalijevati, posebno kod najvrućih ljetnih dana. Ne zaboravite zalijevati lavandu i u jesen i proljeće ako dođe suša.

Vlažna klima može učiniti biljku osjetljivijom na trulež korijena i slične bolesti. Dobra cirkulacija zraka i pravilno isušivanje lavande može povećati vaše šanse za uspjeh.

Sada znate sve o temi održavanje lavande.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!