Vrt i sobno bilje
Savjeti kako posaditi trešnju u vrtu
Pixabay

Iako je lakše posaditi trešnju čiju sadnicu možete kupiti u vrtnim centrima, možete pokušati i sami uzgojiti trešnju iz koštice, a onda naučiti i kako posaditi trešnju

Znate li da jednom ubrane trešnje više ne dozrijevaju, pa se moraju brati zrele. Stoga je idealno ako je vaša trešnja u vašem vrtu, na dohvat ruke, te ako je možete brati u sezoni direktno sa stabla i konzumirati svježe ubranu. Naravno, za ovo morate imati vrt i prije svega želju za uzgojem trešnje. Da biste u uzgoju vlastite trešnje uspjeli prvo morate znati kako posaditi trešnju.

Morate znati i da trešnja traži mnogo svjetla i topline. Dovoljna joj je mala količina vlage u tlu jer njezin korijen ima golemu apsorpcijsku moć. Najviše voli duboka i rahla, blago kisela tla, neutralne ili blago alkalne reakcije (pH 5,0 – 7,0), pjeskovite ilovače, posmeđene crvenice, propusne vap­nence i sl. 
Za kućne vrtove najpogodnije su sorte trešnje niskog stabla, jer voćke velike krošnje i odgovarajuće visine zahtijevaju razmak od najmanje 10 m.

Kada imate sve preduvjete za sadnju evo i savjeta kako posaditi trešnju.

Trešnju sadite u jesen dok je tlo još toplo i vlažno, pa odmah počinje rast korijena. Tijekom prijevoza i skladištenja, sadnice ni u jednom trenutku ne smiju izgubiti vodu. 

Iskopajte rupu širine dovoljne da sadnica s korijenom stane u nju. 
Zatim na korijen stavite sloj rahle zemlje debljine 5 - 8 cm koji se dobro nagazi te još 20 - 30 kg zrelog stajnjaka. 
Na stajnjak se opet stavlja zemlja te se oko voćke oblikuje zdjelica za bolje zadržavanje vode. 
Pazite na crtu kalema koja se ne smije zakopati jer bi se spriječio razvoj bazalnog korijena.
U proljeće i prije početka vegetacije dodajte mineralno.

Ako ste naučili kako posaditi trešnju u vašem vrtu, možete biti mirni i krenuti sa sadnjom što prije, jer vaša trešnja će početi donositi plodove nakon 6 do 8 godina, a stablo može doživjeti 50-ak i više godina. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!