Vrt i sobno bilje
Koje su najbolje sorte nektarina
www.pixabay.com

Sve sorte nektarina imaju i svoje neophodno vrijeme za jarovizaciju koje se u prosjeku kreće od 750 do 850 sati, što ovisi o sorti nektarina, a više čitajte u nastavku

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja

Danas su najpoznatije sorte nektarina: Crimson Gold, Early Sun Grand, Fantasia, Flavortop, Redhaven, Independence, Stark Redgold, Stark SunGold i Sun Grand.

Crimson Gold je uvrštena u sorte nektarina 1967.godine. Poznata je i pod imenima Stark Crimson Gold i Zaiger.
Otporna je na niske temperature. Izuzetno obilno rađa, tako da je neophodno vršiti prorjeđivanje,kako bi se dobili krupniji plodovi. Plod ove sorte nektarina  je sitan, ovalnog oblika,vrlo atraktivne crvene boje. Meso je veoma čvrsto, slatko, sočno, dobrog ukusa, žute boje. 

Early Sun Grand kao sorta nektarina priznata je 1955.godine. Veoma obilno rađa. Plod je dobre krupnoće i boje,okruglog oblika. Meso je čvrsto, sočno, slatko, dobrog ukusa. Izuzetno je osjetljiva na bakterioznu pjegavost.

Flavortop kao sorta priznata je 1969.godine. Stablo ove sorte nektarina je srednje veličine te obilno rađa. Sorta je samooplodna.  Plod je krupan, ovalan, dobrog izgleda. Osnovna boja pokožice je žuta,a prekrivena je dopunskom crvenom. Meso je žute boje,čvrsto, slatko, sočno i dobrog je okusa. Koštica se ne odvaja od mesa.

Fantasia je sorta nektarina koja je priznata 1969.godine. Rodnost joj je neustaljena. Samooplodna je sorta nektarina. Nekih godina slabo rađa i daje plodove lošeg izgleda. Plod je zadovoljavajuće krupnoće, okrugao/ovalan. Koštica se odvaja od mesa. Pokožica je svijetlo-žute boje s crvenilom koje pokriva više od polovine ploda. 

Stark Redgold kao sorta nektarina priznata je 1962.godine. Stablo je slabije bujnosti u odnosu na ostale sorte. Dobro rađa i pouzdana je u pogledu redovnog plodonošenja. Plod je okruglog/ovalnog oblika,intenzivno obojen,atraktivnog izgleda. Meso je žute boje, dobre kvalitete, lako se odvaja od koštice. 

Independence kao sorta priznata je 1965.godine. Stablo je bujno, daje srednje obilan rod. Plod joj je okruglog oblika, atraktivnog izgleda. Osnovna boja pokožice je krem, a prelivena je tamnocrvenom bojom. Meso je vrlo čvrsto, veoma dobre teksture i ukusa. Koštica se odvaja od mesa. 

Stark SunGlo kao sorta priznata je 1962.godine. Neophodno vrijeme za jarovizaciju je 850 sati. Nije pouzdana u pogledu redovitosti rađanja. Srednje obilno rađa,nekih godina donosi prilično dobar rod. Plod je dobre krupnoće i atraktivne boje. Meso je žute boje, ukusno, te se odvaja od koštice.

Sun Grand sorta nektarina koja obilno rađa, a plodovi su krupni i kvalitetni.  Plod je okruglog oblika i vrlo atraktivnog izgleda. Meso je žute boje, veoma dobrog ukusa. Koštica se odvaja od mesa.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!      

Reci što misliš!