Vrt i sobno bilje
Znate li koje sorte višnje su zastupljene u našim krajevima
www.pixabay.com

Neke sorte višnje su namijenjene za upotrebu u svježem stanju, dok su druge sorte višnje samo za dalju preradu, razlika je u veličini plodova i njihovoj čvrstoći

Sve sorte višnje spadaju u kategoriju super zdrave hrane
Plod višnje riznica je vitamina i minerala koje su blagodat za organizam i mogu se konzumirati u neograničenim količinama.
Ujedno sve sorte višnje imaju isti učinak na oslobađanje boli kao aspirin ili ibuprofen. Nadalje višnje se koriste u raznim prilikama i prerađevinama pa stoga bi ju morali saditi.

Sve sorte višnje traže malo prostora za uzgoj, nisu zahtjevne, ne traže prskanje, uspijevaju u svim krajevima Hrvatske , kako u Dalmaciji tako i na kontinentu.
Višnja je veoma je zahvalna voćka i bogato nagrađuje. 

Izdvojit ćemo najpopularniju sortu višnje u našim krajevima, a to je višnja Amarela.
Plod višnje Amarela je krupan 5 - 6 grama, produženo okrugla oblika, crvene boje kožice. Meso je srednje čvrsto, crveno, sočno. 
Ova sorta višnje dozrijeva početkom srpnja, kvaliteta joj nije upitna. 
Amarela je u biti sorta križanac trešnje i višnje te zbog toga ima i blaži okus, a jako je dobra za izradu soka, kao i svih ostalih delicija.

Sorte višnje koje se uzgajaju kod nas su i Cigany Meggy, Crna višnja, Čudo višnja, Domaća starinska, Debrecinska slatka, Gospina, Grofova i Hajmanova konzerva.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!      

Reci što misliš!