Vrt i sobno bilje
Cvijet kalanhoa - Cvijet koji se obično daje ili kupuje kao poklon
www.pixabay.com

Cvijet kalanhoa jedan je od najljepših i manje poznatih predstavnika obitelji sukulenata. Uzgaja se širom svijeta, a kalanhoa izvorno dolazi s Madagaskara

Cvijet kalanhoa Kalanchoe spada u sobno bilje ali podjednako dobro raste i zaštićen na balkonima, ako ga čuvate od hladnoće. Idealna temperatura za razvoj i cvjetanje biljke je od 12-30 °C. 

Prekrasni crveni cvjetovi kalanchoe, koji se pojavljuju na vrhovima stabljike, razvijaju su se u mnogo različitih boja, od žute, narančaste, ljubičaste, ružičaste, bijele, i drugih.
Cvijet kalanhoa je vrlo cijenjena, draga i popularna biljka među vrtlarima zbog dugotrajnosti svojih cvjetova i privlačnog lišća.
Vole je i uzgajivači jer brzo procvjeta i jako dobro se prodaje tijekom božićnih blagdana uz ostalo sezonsko cvijeće. 

Listovi cvijeta kalanhoe su mesnati i široki, ovalnog su oblika, nazubljenih krajeva, pojavljuju se duž stabljike, nježni su pa se lako otkinu.

Cvijet kalanhoa je jednostavan za uzgoj. Traži toplinu i ne zahtijeva pretjeranu brigu. Uzgaja se u kući, a na otvorenom samo u blagim klimatskim uvjetima. Vrlo je osjetljiva na hladnoću, a dovoljno je svega nekoliko sati niske temperature (od oko 0 °C) da biljka ugine. Stoga, imajte to na umu i premjestite svoju biljku u kuću dok ponovno ne zatopli. Voli biti sama u teglicama i vodite računa da što je veći lončić, veći će biti i listovi. 
Prilično sporo raste, prosječna visina joj je od 15-40 cm, a stabljika starije biljke postaje drvenkasta. Voli svjetlo, koje joj je ujedno i potrebno za razvoj, a ako ga je dovoljno, listovi će razviti lijep crvenkast odsjaj. 

Ne smije biti direktno na suncu u vrijeme ljetnih vrućina, jer listovi sadrže dosta vode i mogu dobiti opekline od sunca, a sunčeva svjetlost od jeseni do ranog proljeća neće joj nauditi. Kad vam se zemlja učini suhom na dodir, dajte joj dosta vode, no ne previše jer će tako korijenje istrunuti. Ostavite vodu neka prije zalijevanja malo odstoji i poprimi temperaturu okoline. Izbjegavajte vlaženje lišća dok je zalijevate.

Cvijet kalanhoa može podnijeti suhe uvjete, ali ne dopustite da se potpuno osuši jer će to u velikoj mjeri ugroziti njezin razvoj. U tom slučaju trebat će joj mnogo vremena za oporavak.   Kad cvjetovi počnu venuti, odrežite ih, a biljku pustite da odmara. Nakon toga, trebali biste reducirati zalijevanje jer joj je u tom razdoblju mirovanja potrebno manje vode. Imajte na umu da je cvjetanje biljke povezano s količinom svjetlosti koju dobiva. Budući da su dani tijekom jeseni do ranog proljeća kraći, kalanchoe su tada više sklone cvjetanju. Prihranjuje se svaka 2-3 tjedna.

Lako se razmnožavaju orezivanjem. Cvijet kalanhoa je otporna na bolesti i insekte.

 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!