Vrt i sobno bilje
Najljepše sobno bilje palme i tropske biljke u stanu
Pixabay

Ako niste sigurni koju biljku kupiti kako bi ste osvježili tamni kutak doma ni u kojem slučaju nećete pogriješiti odaberete li upravo sobno bilje palme

Među popularnijim i sve češćim sobnim biljkama je sobno bilje palme i tropske biljke.

Umjereno grijana prostorija s minimalnom temperaturom od 10 stupnjeva C idealno je mjesto za sobno bilje palme ili neke druge tropske biljke koje ćemo spomenuti u nastavku.

Sa sigurnošću možemo reći da su palme kao sobno bilje rado viđene u svakom domu. Vrlo su dekorativne i brzo se adaptiraju, a uspijevaju i na tamnijim mjestima.

Najčešća kućna palma u Hrvatskoj je Areka palma koja uspjeva kao sobno bilje.

 

Areka palma (Chrysalidocarpus lutescens) poznati je pročišćivač zraka. Njena svojstva toliko su poznata da je čak i istraživanje o čistom zraku provedeno od strane NASE utvrdilo da sobno bilje palme filtrira ksilene i toluene iz zraka, te djeluje kao izvrstan pročišćivač zraka.

 

Slonova noga (Beaucarnea recurvata)je sukulent koji pripada porodici agava a prepoznatljiva je po svom neobičnom izgledu, zbog naborane kore. 
Njeni listovi zbog svog radijalnog rasporeda liče na listove palme. Kao sobno bilje koje liči na palme, rijetko pređe visinu od 1,5 m, ali u optimalnim uvjetima može da narasti i  do 2-2,5 m.
U prirodnom staništu (Texas/Meksiko) naraste i do nekoliko metara i stalno je izložena visokim temperaturama, žarkom suncu i dugim sušnim razdobljima. Što se tiče njenih potreba za vodom one su skoro identične onima kod kaktusa. Poželjno je da je supstrat sasvim malo vlažan.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!