Vrt i sobno bilje
Koje zeleno sobno bilje odabrati za vaš stan
Thinkstock

Zeleno sobno bilje odlikuje se nevjerojatnim sposobnostima prilagođavanja svim uvjetima, poput lošeg osvjetljenja, fluktuacija temperature zraka i pretjeranog zalijevanja

 

Filodendron ili velika monstera je najviše uzgajana dekorativna sobna biljka. To zeleno sobno bilje, velikih urezanih kožnatih listova, koje u džunglama Srednje i Južne Amerike naraste i do deset metara u visinu, jedna je od najomiljenijih kućnih biljaka. Voli sjenovita i prostrana mjesta u kući, a vrlo je važno ne rezati vanjske korijene jer oni čine potporanj cijelog biljci. Zalijevajte je tek kada se osuši gornji sloj zemlje. Povremeno vlažnom spužvicom obrišite prašinu s listova. Vrlo dobro podnosi suhi zrak tipičan za većinu domova. Oprez jer je otrovna ako se neki njezin dio proguta.

Dracena je osim svog vrlo atraktivnog i elegantnog izgleda vrlo dobar pročišćivač zraka te uspješno uklanja većinu zagađivača iz zraka. Ovisno o vrsti naraste visine od jednog pa sve do tri metra, ali raste vrlo sporo te je jako dugovječna. Njega i briga su jako jednostavne – voli svijetle prostore, ali ne direktno izlaganje suncu, a preferira malo sušu zemlju tako da ju ne treba previše zalijevati, no treba ju često špricati vodom po listovima.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) spada u zeleno sobno bilje koje mnogi smatraju za 'kućnu biljku budućnosti'. Rijetko privlači štetočine te ju nije potrebno često zalijevati, dovoljno joj je otprilike tri puta mjesečno. Stoga je odličan izbor za početnike jer ne zahtijeva puno brige. Može izazvati trovanje ali samo ako se konzumira neki njezin dio.

Fikus je prepoznatljiv po svojim velikim zelenim listovima, najpoznatiji je to primjer za zeleno sobno bilje čija boja ovisi o vrsti fikusa. Odličan je pročišćivač zraka, uklanja većinu zagađivača u zraku, posebice formaldehida. Fikus treba zalijevati tek kada se posuši prvi sloj zemlje, te ga maknuti s propuha i direktnog izvora svjetlosti. Teško podnosi temperature ispod 10 stupnjeva.

Juka je biljka porijeklom iz SAD-a ili Srednje Amerike. Vrlo je zanimljiva i dekorativna zelena sobna biljka. Traži jako malo njege i brige, a postoji čak više od 60 vrsta. Juka voli vrlo svijetla mjesta i biti izložena suncu, podnosi suhi zrak i iznimno topla kao i prohladna mjesta. Iznimno je sporoga rasta, a treba ju redovito zalijevati te joj zemlja nikada ne bi smjela biti suha već uvijek vlažna.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!