Vrt i sobno bilje
Radič maslačak kao dodatak prehrani
Pixabay

Maslačak je vrsta radiča koji liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac. U nastavku donosimo što je radič maslačak i kako ga možete pripremiti

Maslačak  je višegodišnja, zeljasta, samonikla biljka čije je lišće poznato pod nazivom radič. To je cvijet iz porodice Asteraceae. Maslačak je sa žutim cvjetnim glavicama složenim iz velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Postoji 25 vrsta maslačka a najpoznatija i najčešća vrsta je upravo radič maslačak Taraxacum officinale. 

Zeleni radič ili maslačak svi dobro poznajemo, a u nekim krajevima maslačak se naziva još divlji radič, žućenica, žućanica.
Radič maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezij, željezo, kalij i kalcij.
Osim što ima diuretska svojstva, radič maslačak potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.
Radič maslačak se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Ljekovitost

Najljekovitiji dio maslačka njegov korijen, a otkriveno je da korijen maslačka ubija stanice raka i to puno bolje nego kemoterapija.
Radič maslačak je odličan za izbacivanje toksina iz tijela i to tako da potiče bubrege da kroz mokraću šalju sve otrove iz tijela. Također, čisti limfu, žuč i jetru.

Radič maslačak se može koristiti na razne načine, a najčešće se priprema kao čaj, sirup ili kao tinktura. U proljeće njegove listove možete pripremiti i na salatu (radič).

Čaj pripremite tako što ćete ubrati cvjetove i osušiti ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja.

Želite li pripremiti sirup trebat će vam cvjetovi maslačka. Ovaj sirup je toliko ljekovit da ga često po dobrobitima izjednačavaju s medom. Radič maslačak najdjelotvorniji je kod liječenja dugotrajnog kašlja, bronhitisa, prehlade te za reguliranje probave i poboljšanja općeg stanja organizma. 

Za pripremu trebate 300 cvjetova. Prelijte ih s jednom litrom vode u koju ste dodali sok jednog iscijeđenog limuna. Kuhajte dok ne zavrije pa ostavite preko noći da se dobro ohladi. Nakon što odstoji 24 sata procijedite kroz gazu i toj tekućini dodajte 1 kilogram smeđeg šećera. Vratite sve na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Trebat će mu oko 4 sata, a kada primijetite da smjesa izgleda kao med, sirup je gotov.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!   

Reci što misliš!