Vrt i sobno bilje
Crveni radič jedna od najljekovitijih salata
www.pixabay.com

Crveni radič se smatra salatom, iako je zbog gorkastog okusa i listova boje crnog vina drugačiji od ostalog lisnatog povrća. Pročitajte više o crvenom radiču u nastavku

Crveni radič (Cichorium intybus) se u prehrani koristi od davnina, a dostupan je gotovo cijele godine u trgovinama. Može se jesti kao samostalna salata i kao dodatak  salati, ili čak i u rižotu.

Kada kupujete radič pazite da bude svjež, kompaktan i jake boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnom mjestu. Prije konzumacije je važno baciti vanjske listove, a one koje ćete koristiti je potrebno dobro oprati. Crveni radič jedna je od najljekovitijih salata.

Crveni radič i njegove dobrobiti su zaista velike, a kako se čini, zdravstvenim dobrobitima radiča gotovo da nema kraja. Crveni radič ima jako antivirusno i antimikrobno djelovanje. 

Možemo reći i da je najzdravija-namirnica​.
Napomenimo kako sadrži važne vitamine: B vitamin B1, B3, B5, B6 and B9, C vitamin i vitamin K, prijeko potreban za sintezu bjelančevina koje sudjeluju u procesu zgrušnjavanja krvi.

Vitamini B skupine važni su jer regeneriraju organizam i ubrzavaju metabolizam.

Vitamin C: Poznat je kao važan u proizvodnji hormona, neurotransmitera (prijenosnika živčanih impulsa) i kolagena (vezivnog vlakna koje tkivu daje čvrstoću i gipkost), štiti stanice od slobodnih radikala, pospješuje apsorpciju željeza i kalcija, važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E. Crveni radič pomaže protiv alergija tako što potiče razgradnju histamina koji nastaje tijekom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, svrbeža i oticanja sluznice.

Sastojci crvenog radiča imaju antioksidativna svojstva, što je vrlo važno, jer antioksidansi u našem tijelu sprečavaju negativno djelovanje slobodnih radikala na tjelesne stanice.

Crveni radič zatim ima i dosta minerala, željeza, cinka, bakra i mangana. Uz to je bogat vlaknima koji djeluju na smanjenje kolesterola i šećera u krvi, nastanak hemoroida i rak debelog crijeva te se koriste u liječenju zatvora. 
Crveni radič nam pomaže i u lakšem mršavljenju i neizbježan je dio zdravih dijeta. Čini nas sitima, pa ako pojačamo konzumaciju radiča smanjit ćemo potrebu za drugim jelom.

Priprema se na različite načine a dobar prijedlog za kraj su - zapečene palačinke punjene crvenim radičem, pancetom, naribanim sirom i bešamelom. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!      

 

 

Reci što misliš!