Vrt i sobno bilje
Šumarica jetrenka biljka koja liječi bronhitis
www.pixabay.com

Šumarica jetrenka spada u ljekovito bilje iako se u novije vrijeme više ne koristi u liječenju. Nekada davno šumarica jetrenka koristila se u narodnoj medicini

Šumarica jetrenka Hepatica nobilis Schreber je 5 do 15 cm visoka zeljasta trajnica iz porodice žabnjaka Ranunculaceae. Poznata je i kao plava šumarica, jetrnik, trokrpa, prava sasa, kopitnjak.​ 

Šumarica jetrenka spada u ljekovito bilje iako se u novije vrijeme više ne koristi u liječenju. Nekada davno šumarica jetrenka koristila se u narodnoj medicini za liječenje bronhitisa i problema s jetrom. Njezino latinsko ime hepatica, dolazi od grčke riječi hepar što znači jetra pa nam i to govori po čemu je biljka dobila ime. 

Zanimljivo je i da njezin list ima oblik jetre, pa se i po njemu nazvala upravo ovako. Ali zanimljivo je i to da sve biljke iz prirode koje liječe ili su korisne za rad nekog organa u tijelu, imaju donekle i oblik tog organa. Tako imamo primjer oraha, koji je dobar za mozak, rajčice koja je dobra za srce i još mnogo sličnih primjera koje nalazimo u prirodi..

Pomaže i kod kašlja i infekcija ždrijela do krvarenja iz pluća, ali i za ispiranje rana, upale kože, lječenje novotvorevina (tumora) na koži, lišajeva, osipa, pjega, opeklina.

Šumarica jetrenka raste pojedinačno ili u manjim skupinama. Raste po svijetlim šumama i šikarama. Vrlo je osjetljiva biljka. Šumarica jetrenka prvenstveno je ugrožena nestankom staništa, a zatim i time što ljudi beru njezin cvijet.

Na kraju ostaje zaključak da moramo biti pažljivi u očuvanju šumarice jetrenke jer ona je zaista melem iz prirode za bolesti žuči, jetre i slezene.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!   

Reci što misliš!