Vrt i sobno bilje
Ciklama održavanje - uzgoj i zalijevanje ciklama
www.pixabay.com

Održavanje ciklama možda i nije tako jednostavno kao što izgleda, ali svakako bi trebali pokušati s uzgojem. Slijedi više informacija o održavanju ciklama

Ciklama Cyclamen persicum je višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja. Listovi su joj zeleni, srcolika oblika, nerijetko obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom. Najtraženija je to zimska cvatuća lončanica, upravo stoga što je održavanje ciklama jednostavno.

Dolazi iz porodice jaglaca Primulaceae, a porijeklom je sa sredozemnog područja, Male Azije te otoka Rodos i Cipar. Ciklama je izuzetno izdržljiva i idealna je za uzgoj u vrtu i to u područjima u kojima se temperatura zimi spušta i ispod nule. Ipak, ciklama se prvenstveno uzgaja u stanu, u posudama.

Ciklama je osjetljiva na nepravilno održavanje, zato pazite prilikom uzgoja vaše biljke.

Pravilnim održavanjem, pravi ljubitelji ciklama pokušat će održati svoju ciklamu te ponovno uživati u njezinom cvijetu i sljedeće godine. 
Ciklame prirodno prestaju s rastom u proljeće, pa tada treba smanjiti i zalijevanje. Potreban joj je period mirovanja od nekih mjesec dana, dok se listovi ne posuše.

Kada prođe opasnost od mraza tijekom svibnja, možete je iznijeti vani. Ciklamu ne treba zalijevati sve do sredine ljeta. U to vrijeme održavanje ciklama je gotovo nikakvo. Samo se čeka vrijeme kada će početi razvijati nove listove. Tad će se gomolj ciklame presaditi i držati na svežem i svjetlom mjestu uz redovito zalijevanje. 
Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju.

Ciklama za vrijeme uzgoja traži puno vode pa je najbolje kompost održavati stalno vlažnim. Održavanje ciklama jednostavno je ako pritom pazite na zalijevanje, da ne smočite gomolj i nadzemni dio. 
Najbolja metoda zalijevanja ciklama je uranjanje u veću posudu s vodom. Nakon 10tak min izvadite ciklamu van i posušite posudu.

Tijekom njihovog rasta i cvata zalijevaju se dva puta tjedno, a jednom u dva tjedna ciklama se prihranjuje tekućim gnojivom.

Ciklamu držite na vlažnim kamenčićima. Ocvale cvjetove redovito uklanjajte da ne narušavaju njezinu ljepotu. 
Nakon cvatnje znatno smanjite zalijevanje dok se listovi ne posuše, nakon čega lonac s gomoljem smjestite na zračno i sjenovito mjesto na balkonu ili u podrumu (kad prođe opasnost od mraza u vrtu) i ne zalijevajte do sredine ljeta. 

Ako se odlučite za uzgoj ciklama iz sjemena, sjeme pokupite odmah pošto se cvijet osuši.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!       

Reci što misliš!