Vrt i sobno bilje
Ciklama zalijevanje i uzgoj
Damir Spehar/PIXSELL

Za uspješan uzgoj ciklama traži oprezno zalijevanje i redovito odstranjivanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova. Ciklama voli zalijevanje i pažnju

Ciklama (Cyclamen persicum) je višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja. Listovi su joj zeleni, srcolika oblika, nerijetko obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom. Najtraženija je to zimska cvatuća lončanica kod nas.

Dolazi iz porodice jaglaca (Primulaceae), a porijeklom je sa sredozemnog područja Male Azije te otoka Rodos i Cipar. Ciklama je izuzetno izdržljiva i idealna je za uzgoj u vrtu i to u područjima u kojima se temperatura zimi spušta i ispod nule. Ciklama je osjetljiva na (ne)zalijevanje, zato pazite prilikom uzgoja da zalijevanje ciklama bude pravilno i redovito.

Pravi ljubitelji ciklama pokušat će pravilnim uzgojem održati svoju ciklamu te ponovno uživati u njezinom cvijetu i sljedeće godine. Prirodno prestaju s rastom u proljeće, pa tada treba smanjiti i zalijevanje ciklama. Potreban joj je period mirovanja od nekih mjesec dana, dok se listovi ne posuše.

Kada u svibnju, prođe opasnost od mraza, možete je iznijeti vani u vrt ili na balkon. Ciklamu ne treba zalijevati sve do sredine ljeta.

Kada počne razvijati nove listove, gomolj ciklame treba presaditi i držati na svežem i svjetlom mjestu uz redovito zalijevanje. Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju.

Ciklama za vrijeme uzgoja traži puno vode pa je najbolje kompost održavati stalno vlažnim. Zalijevanje ciklama treba raditi odstajalom vodom, najbolje ujutro, pazeći pritom da ne smočimo gomolj i nadzemni dio. 
Najbolja metoda zalijevanja ciklama je uranjanje u veću posudu s vodom. Nakon 10tak min izvadite ciklamu van i posušite posudu.

Tijekom njihovog rasta i cvata zalijevanje ciklama najbolje je raditi dva puta tjedno, a jednom u dva tjedna ciklamu prihranite tekućim gnojivom.

Ciklamu držite na vlažnim kamenčićima. Ocvale cvjetove redovito uklanjajte da ne narušavaju njezinu ljepotu. 
Nakon cvatnje znatno smanjite zalijevanje ciklama dok se listovi ne posuše, nakon čega lonac s gomoljem smjestite na zračno i sjenovito mjesto na balkonu ili u podrumu (kad prođe opasnost od mraza u vrtu) i ne zalijevajte je do sredine ljeta. 

Uzgoj ciklama i nije posve jednostavan kao što izgleda, ali svakako nije nešto što ne bi trebali pokušati. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!