Vrt i sobno bilje
Ciklama uzgoj u vrtu i u lončanicama
Thinkstock

Uzgoj ciklama je jednostavan i nešto je što biste trebali pokušati. Ako se odlučite za uzgoj ciklama iz sjemena, pokupite ga odmah pošto se cvijet osuši. Više u nastavku

Ciklama Cyclamen persicum je višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja. Listovi su joj zeleni, srcolika oblika, nerijetko obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom. Najtraženija je zimska cvatuća lončanica u našim krajevima.

Dolazi iz porodice jaglaca Primulaceae, a porijeklom je sa sredozemnog područja Male Azije te otoka Rodos i Cipar. Ciklama je izuzetno izdržljiva i idealna je za uzgoj u vrtu i to u područjima u kojima se temperatura zimi spušta i ispod nule. 

Za uspješan uzgoj ciklama traži oprezno zalijevanje i redovito odstranjivanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova. Za vrijeme cvatnje potrebno ju je redovito prihranjivati jedanput tjedno.

Pravi ljubitelji ciklama pokušat će pravilnim uzgojem održati svoju ciklamu te ponovno uživati u njezinom cvijetu i sljedeće godine. Prirodno ciklame prestaju s rastom u proljeće, pa tada treba smanjiti i zalijevanje. Potreban joj je period mirovanja od nekih mjesec dana, dok se listovi ne posuše pa je tada ostavite da "spava".

Kada prođe opasnost od mraza (svibanj) može se staviti u vrt ili na balkon i nije ju potrebno zalijevati do sredine ljeta. Kad ciklama počne razvijati nove listove, gomolj treba presaditi i držati na svežem i svjetlom mjestu. Tada već uz redovito zalijevanje. Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju.

Uspješan uzgoj ciklama ne traži puno vremena ni brige.
Cvjetna stapka standardnih sorti ciklame duga je 20-30 cm s cvjetovima 2,5-5 cm. 
Uzgoj ciklama počinje već prilikom kupnje, stoga odaberite biljku zdravih listova s mnoštvom cvjetnih pupova. 
Ciklama u cvatu vrlo je osjetljiva na visoku temperaturu, a posebno na topli i suhi zrak u prostorijama s centralnim grijanjem pa ju je, ako je to moguće, najbolje smjestiti između dvostrukih prozora gdje će i mati obilje svjetla i nižu temperaturu.
U stanovima s jednostrukim prozorima najbolje je staviti ciklamu na prozor okrenut  sjeveru, pazeći da vrući zrak od centralnog grijanja ne ide izravno na biljku. 
Optimalna temperatura za uzgoj ciklama i za njezinu dugotrajnu cvatnju je 10-16 stupnjeva C. 

Ciklama za vrijeme uzgoja traži puno vode pa je najbolje kompost održavati stalno vlažnim. Treba je zalijevati odstajalom vodom, najbolje ujutro,  pazeći da pritom ne smočimo gomolj i nadzemni dio. 
Najbolja metoda zalijevanja je uranjanje u veću posudu s vodom te je nakon 10tak min izvadite. Ciklamu tijekom njezina rasta i cvata, zalijevajte dva puta tjedno, a jednom u dva tjedna je i prihranite tekućim gnojivom.

Ciklamu držite na vlažnim kamenčićima. Ocvale cvjetove redovito uklanjajte da ne narušavaju njezinu ljepotu. 
Nakon cvatnje znatno smanjite zalijevanje dok se listovi ne posuše, nakon čega lonac s gomoljem smjestite na zračno i sjenovito mjesto na balkonu ili u podrumu (kad prođe opasnost od mraza u vrtu) i ne zalijevajte do sredine ljeta. 

Uzgoj ciklama i nije posve jednostavan kao što izgleda, ali svakako nije nešto što ne bi trebali pokušati. Ako se odlučite za uzgoj ciklama iz sjemena, sjeme pokupite odmah pošto se cvijet osuši.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!   

Reci što misliš!