Vrt i sobno bilje
Nezahtjevne trajnice za vrt
Thinkstockphotos

Trajnice za vrt svoju zrelost dostižu kroz najmanje dvije sezone, a njihov dobar odabir vrlo brzo će stvoriti finu teksturu i sklad boja na zasađenoj površini vrta

Jesen, a tako i proljeće, vrijeme je kada sadimo trajnice u svojim vrtovima i cvijetnjacima. 
S proljeća smo nekako bili više fokusirani na nabavu sjemenja, pa tako sada, najesen, ipak više govorimo o nabavci gotovih biljaka za sadnju. 
Također,  jesen je idealno vrijeme, ako su vam se neke biljke previše izrasle ili ne uspijevaju na nekom mjestu, da ih razdijelite i presadite. 

Trajnice za vrt su biljke koje u jesen najviše sadimo.
Mnogi će oduševljeno spomenuti kako su to biljke s kojima je najmanje posla, u usporedbi s jednogodišnjim ili dvogodišnjim biljkama, a  koje uzgajamo svako proljeće iznova iz sjemenja. 

Trajnice za vrt, za razliku od drugih, samo moramo malo porezati na jesen, ili rasaditi kad se previše razrastu, a  ono što je najljepše, trajnice za vrt svake su godine sve ljepše i sve bujnije cvatu, ili imaju ljepše lišće. Idealne su za one koji nemaju puno vremena, a žele uživati u lijepom cvijeću tijekom godine.

U vrtu postoje određene trajnice koje su zaista jednostavne za uzgoj, jako dobro podnose sve vremenske uvjete, a i cvatu u svim mogućim uvjetima.
Čak postoje trajnice za vrt koje se same zasijavaju i umnožavaju.

Eto još više razloga sadnju takvih biljaka. 

Spomenut ćemo neke trajnice za vrt, ali redoslijedom cvatnje, jer dakle ne cvatu sve u isto vrijeme, a mudrim odabirom trajnica ne samo da ćete imati vrt u kojem nema puno posla, nego i biljke koje će cvjetati cijele sezone. 

Proljeće je vrijeme je za ljubičice. One su vjesnici proljeća,  počinju cvasti već u ožujku, tako da su jedne od prvih cvjetova koji vas razvesele na proljeće. Same se jako uspješno razmnožavaju - viola odorata vriježama, viola sororia sjemenjem.

Krajem svibnja i početkom lipnja, u vrtu dominiraju dvije jako nezahtjevne trajnice. To su Ivančice - Leucanthemum vulgare i Vučika - Lupinus Polyphyllus.
Vučika je vrlo korisna u vrtu jer svojim korijenjem veže dušik pa tako i gnoji okolno tlo. Obje se jako uspješno same zasijavaju, a nakon obilne cvatnje krajem svibnja, obje nerijetko procvatu i na jesen. Gotovo da nema brige oko njih osim što se one previše razmnože i preuzmu cijeli vrt, pa se morate zabaviti oko toga.

Početkom lipnja počinju cvjetati Gaillardia i Rudbeckia hirta koje su kraljice ljeta, a cvatnja im se proteže čak i nakon prvih slabijih mrazeva. Obje su trajnice za vrt prilično jarkih boja, pa privlače pčele i ostale kukce u vrt. 
Tu je i biljka Aster koja postoji u bezbroj visina, od niskih do 20 cm, pa sve do visokih koji narastu i preko 1,5 metara, ali i Suncokret, trajnica za vrt koja naraste i preko 1,5 metara. Ove dvije trajnice za vrt čine veselu i rascvjetalu jesen.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!   

Reci što misliš!