Vrt i sobno bilje
Noćna frajla cvijet koji osvaja nježnošću
www.pixabay.com

Noćna frajla je cvijet prepun zanimljivosti, pa tako i detalj da se cvjetovi različitih boja mogu naći na istoj biljci, a biljka kao stari može i mijenjati boje cvjetova

Noćna frajla cvijet koji osvaja nježnošću, zovu je još i noćna dama, noćurak (Mirabilis jalapa). Višegodišnja je zeljasta biljka grmolikog oblika iz roda Matthiola, a dolazi iz porodice Nyctaginaceae koja potječe iz Perua. Uspijeva i u posudama, ali i na otvorenom. Na otvorenom će ipak puno bolje i ljepše narasti. 

Noćna frajla cvijet naraste u prosjeku oko 60 cm, ali može narasti i do visine od 1 metra. Ako noćnu frajlu obilno zalijevate, cvjetat će od srpnja sve do listopada. Cvjetovi se otvaraju kasno poslije podne i ostaju otvoreni tijekom čitave noći. Otud joj naziv koji je povezuje s noći. Njeni cvjetovi opojno mirišu i podsjećaju na cvijeće ljubičica.

Cvjetovi ove biljke svojim mirisom i bojom izrazito privlače leptire, a svojim krhkim izgledom latice podsjećaju upravo na krila leptira.

Noćna frajla je cvijet koji se vrlo brzo i jednostavno razmnožava i širi, ako joj dopustite uskoro ćete imati vrt prepun noćnih frajli.

Noćna frajla je cvijet koju svakako preporučujemo za vašu terasu i vrt, jer ćete uistinu uživati u toplom, ljetnom, noćnom mirisu ljubičica.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!  

Reci što misliš!