Vrt i sobno bilje
Vrtna juka - vrtna krasotica otporna na zimu
pixabay.com

Vrtna juka (lat. Yucca) je grmolika vazdazelena trajnica, katkada i stablo, iz porodice Asparagaceae. Vrtna juka srodna je agavi, a u nastavku pročitajte više

Vrtna juka je vrlo otporna biljka, posebno na hladnoću. 
Ipak, najotpornije su niže juke bez stabla, one s užim i previjenim listovima koji vise.
Juke s uzdignutim stablom i kruto-uspravnim listovima uglavnom su manje otporne.

Postoji i vrtna juka koja je izrazito neotporna na mraz i vlagu, a to je juka sa šareno-pjegavim lišćem i svijetlim ili crvenim trakama.

Otpornija juka je vrtna juka s jednobojnim sivozelenim lišćem. 
U našim krajevima, u kopnenom zaleđu, dobro prezime ove 4 vrste juke. 

Yucca filamentosa  ili končasta juka, je vrtna juka koja je jedna od najotpornijih. Ima kratko stablo ili je čak bez njega i množi se donjim izbojcima. Lišće može podnijeti i do -20C, a već do -25C dijelom promrzne ali se obnovi iz korijena. Prepoznajemo je po uspravnim listovima sa svijetlim nitima-koncima koji vise duž ruba. Raste dobro na propusnom pješčanom tlu.

Yucca smalliana ili sitna juka, je vrtna juka slična gornjoj, ali manjeg rasta i posve bez stabla. Lišće joj je u prizemnoj rozeti mekše i uže. Ima viseći vrh i rjeđe niti ili je bez njih. Obilno ispušta mladice iz razgranjenog korijena. Vrlo je otporna na mraz, ali još bolje podnosi vlagu. Raste na težoj glinastoj zemlji i u stalnoj zasjeni.

Yucca gloriosa ili obična stablasta juka, je najčešća vrtna juka u primorju i u zaleđu. Ako raste uz južni zid i na sunčanom kamenjaru u vrtu lišće će izdržati oko -15C, a ispod toga dijelom promrzne. Obnovi se do -20C. Ima deblje i uspravno stablo, naraste od 1 - 2m, a listovi su joj kruto-uzdignuti.

Yucca recurvifolia ili prevjesna juka, otporna je na mraz, ali bolje podnese vlagu i sjenu. Ova vrtna juka ima tanje stabalce, naraste  do 1m, lišće joj je uže, od 1-2 cm i meko je s visećim vrhom, mladice joj obilno rastu iz korijena.

U mnogim dijelovima svijeta, juka se uzgaja kao vrtno ukrasno cvijeće. Podrijetlom je iz jugoistočnog dijela SAD-a.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!       

Reci što misliš!