Vrt i sobno bilje
Dnevni ljiljan omiljena vrtna trajnica
www.pixabay.com

Dnevni ljiljan, hemerocallis, graničica, ljiljanka sve su ovo imena za jednu od omiljenih vrtnih trajnica. Dnevni ljiljan svakoga dana otvori barem jedan novi cvijet

Dnevni ljiljan omiljena je vrtna trajnica koja voli i sunce a podnosi dobro i polusjenu.

Dnevni ljiljan, Hemerocallis, graničica, ljiljanka sve su ovo imena za ovu biljku koja cvate samo jedan dan.
Boje cvjetova variraju od žutih, narančastih, crvenih, ružičastih pa sve do ljubičastih. Stabljika mu je uspravna, blago povijena u luku.  Cvjetovi su krupni i dosegnu oko 10cm širine. Prirodna staništa dnevnog ljiljana su u zemljama Europe i Azije.

Dnevni ljiljan na svojoj stapci svakoga dana otvori jedan novi cvijet, koji cvate samo tog dana i do navečer ugiba. Biljka raste s mnoštvom stapki koje se grupiraju pa zato i to jednodnevno cvjetanje pojedinih stapki ne šteti izgledu, jer cvjetova je mnoštvo kao i stapki. Potrebno je samo svakodnevno skidati ocvale latice.

Biljka kao da se igra i svakoga dana želi novu igračku, novi ukras. Pokraj novootvorenog cvijeta vide se ostatci cvijeta koji je bio u centru pažnje prethodnoga dana, dok se u okolini naziru novi pupovi koji će se otvoriti sutra ili prekosutra, ali u svakom slučaju i njihova će igra trajati samo jedan dan.

Takav je dnevni ljiljan, cvijet i biljka koja je po toj dnevnoj igri i dobila ovaj naziv.
Latinsko ime Hemerocallis potječe od grčke riječi hemera što znači dan, i riječi kallos što znači ljepota. Dnevna ljepota, upravo to je dnevni ljiljan.
Jedna je od omiljenih vrtnih biljaka, zato što u vrtu stvara grmoliku nastambu izdanaka koji povezani čine prekrasnu živu ogradu.

Nije ih teško razmnožiti, bez obzira na godišnje doba, ali najbolje je odabrati kraj vegetacije, odnosno sredinu jeseni kada joj listovi žute i kada se biljka već sprema za mirovanje.

Dnevni ljiljan je i jestiva biljka. Jestivi su mladi izdanci i cvjetni pupoljci. Mogu se jesti sirovi, u salatama ili se kuhaju. Svježi cvjetovi se čak i prže.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!  

Reci što misliš!