Vrt i sobno bilje
Slak cvijet ali slak i kao ljekovita biljka
www.pixabay.com

Slak cvijet je ukrasna biljka ali istovremeno i ljekovita biljka koja se u novije vrijeme manje koristi u narodnoj medicini a više je uzgajamo kao ukrasni cvijet

Slak cvijet je idealna biljka za nestrpljive vrtlare jer brzo raste i lako se uzgaja. 

Slak cvijet je jednogodišnja penjačica iz porodice slakova, porijeklom iz Srednje Amerike. Može narasti do visine od 3 m stvarajući vrlo mnogo listova i cvjetova različitih boja.
Kao ukrasna biljka koristi se ukrasni slak, cvijet latinskog naziva (pomoea purpurea), čije latinsko ime potječe od grčke riječi ipos što znači crv i homoios, što znači nalik. Dakle kako joj i samo latinsko ime govori biljka puže i uvija se poput crva. Purpurea znači upravo boju po kojoj je slak cvijet poznat, te po kojoj se razlikuje od onih ljekovitih slakova.

Tu je i trobojni ukrasni slak cvijet, (lat. Ipomoea tricolor), podrijetlom iz tropskih područja južnog Meksika i Gvatemale, koji je jedna je od najomiljenijih zeljastih penjačica. 

Slak cvijet traži sunčan položaj, dobro dreniranu zemlju i dosta zalijevanja. Potreban joj je i neki potporanj na koji će se moći penjati.

Slak cvijet je jednogodišnja biljka, ali usprkos tome sjeme koje ostane u jesen u proljeće iznikne u novu lijepu i ukrasnu biljku. Ovakvo samozasijavanje se dešava tako što zreli plodovi pucaju, sjemenke padaju na tlo pa na proljeće na istome mjestu čim zatopli, slak cvijet sam i niče.

Vrtlari stoga jako vole slak cvijet, brzo raste i jednostavna je za uzgoj. Najteži dio posla je uklanjanje poprilično žilave stabljike, koja ostaje čvrsto ovijena oko žice, kako zimi ne bi nagrđivala dvorište.

Slak cvijet, odnosno biljka slak, ima ljekovite osobine i medonosan je, ali ljekoviti slak je uglavnom onaj bijele boje za razliku od ukrasnog, purpurnog o kojem smo ovdje pisali.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!       

Reci što misliš!