Vrt i sobno bilje
Bijela murva ili dud: uzgoj brzorastućeg ukrasnog drveta
Pixabay

Bijela murva, još poznata i kao bijeli dud, listopadna je biljka koju možete uzgajati i u vlastitom vrtu. Saznajte kako se uzgaja bijela murva

Bijela murva ili dud (lat. Morus alba) pripada porodici dudovki, a porijeklom dolazi iz područja zapadne Azije. Što se tiče uzgoja bijele murve, on nije kompliciran ni zahtjevan, ali je potrebno držati se određenih pravila.

S obzirom na to što može izrasti i do 10 metara, važno je da bijelu murvu sadite na mjestu u vrtu gdje će imati dovoljno prostora za rast. Sadnja ne smije biti pregusta, a posebno je važno da murva ima dovoljno mjesta za krošnju koja je općenito vrlo razgranata.

Bijela murva otporna je na niske temperatura pa tako može bez problema uspijevati na temperaturama nižim od 20 stupnjeva Celzijusa ispod ništice. Najbolje će ipak uspijevati na svijetlom i sunčanom položaju u vrtu.

Što se tiče zemlje u kojoj se sadi, bijela murva ne zahtijeva posebne vrste tla. Može uspijevati i na manje kvalitetnom tlu, ali je poželjno da zemlja bude slabije ili neutralne kiselosti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!