Vrt i sobno bilje
Ananas sadnja - Kako pravilno posaditi ananas?
Pixabay

Sadnja ananasa je vrlo jednostavna, ipak, mnogi griješe u prvim koracima prilikom sadnje ananasa i odustanu ne znajući koje korake u sadnji ananasa preskaču

Mnogi ga drže za najukusnije voće. Da, morate priznati ananas jeste vrlo ukusno voće, a osim toga je i jako zdravo. 

Odličan je upravo u ljetnim mjesecima jer je pun vode. Rashladite ga i ananas je idealna slastica. Bogatstvo nutritivnih vrijednosti, a posebno činjenica da ga se može jesti cijelu godinu još više nas privlači ovom slatkom južnom voću.

Zašto onda ne krenuti u sadnju ananasa? Objasnit ćemo vam kako da ispravno uzgojite svoj ananas uz nekoliko najvažnijih savjeta o uzgoju i sadnji ananasa.

Kako izgleda sadnja ananasa ili kako uzgojiti ananas, najčešća su pitanja pri pokušaju uzgoja kod kuće, posebno ako iza sebe imate ne baš uspješne pokušaje sadnje ananasa. 

Negdje se može pročitati da je dovoljno ananasu prerezati vrh te taj vrh staviti u zemlju. Međutim, ako ste tako krenuli u sadnju ananasa, sigurno ste među onima koji broje neuspješne pokušaje.

Postoje dvije metode za sadnju ananasa. 
Prva je da odrežete vrh ananasa i stavite ga u odgovarajuću posudu s vodom. Ostavite zatim posudu na suncu i zelenilo ananasa će pustiti korijenje.

Druga metoda sadnje ananasa kaže da odrežete zeleni vrh ananasa odmah uz plod, a nakon toga trebate odstraniti male zelene listiće u donjim dijelovima.

Pažljivo ali sigurno skinite donje slojeve zelenih listića sve dok vam ne ostane lijepi izgled dugih listova s prostorom za rast korijenja. Taj dio koji ćete posaditi bi trebao ličiti na poriluk. Stavite ga u vodu da biljka pusti korijenje.

Biljka bi trebala biti u vodi oko tjedan – dva pa kada pusti korijenje, zasadite je u zemlju. Naš savjet je da probate obje metode  te da posadite ono lišće s korijenjem koje će vam bolje uspjeti. Vašu biljčicu s korijenjem, zasadite u veliku posudu.

Prije sadnje ananasa vodite računa da je ananas velika biljka s jako dugim listovima i da joj treba puno prostora tako da je najbolje da sadite odmah u zaista veliku posudu. 
Možete ananas zasaditi i u svom vrtu, ali samo ako vaša klima odgovara klimi uzgoja ananasa. U suprotnom vaša biljka će za vrijeme hladnih zimskih dana smrznuti.
Osigurajte svojoj novoj biljčici zemlju bogatu nutritivnim vrijednostima. Zemlju koju ste obogatili kompostom i gnojivom u obilnim količinama. 

Morat ćete ipak malo pričekati da vaš mladi ananas da prvi plod, jer njegov plod ne dolazi brzo. Biljka će prvo početi rast, a zatim će i ojačati. Pa ćete je i presaditi u još veću posudu. Zemlju ćete morati gnojiti barem dva puta godišnje i to u veljači i u srpnju.
 
Tek 15ak mjeseci nakon sadnje ananasa i uspješne brige o biljci, lišće bi mu trebalo izrasti u visoko stabilnu biljku. Kada biljka postane dovoljno snažna i stabilna, pustit će cvijet iz kojeg će narasti prvi plod ananasa. 

Ananasu treba puno svjetla, i to čak 8 sati danjeg svjetla i sunca da bi se iz cvijeta polako počeo nazirati oblik ploda.

Vaš plod ananasa neće biti velik kao onaj u trgovinama. Neće imati ni savršen oblik kao onaj na koji ste navikli, ali zato će imati puno bolji okus od uobičajenog. 
Ananas kada je sazrio poprimi lijepu žutu boju, zanat ćete da je biljka zrela već po njenom mirisu. 

Nadamo se da će vas ovi jednostavni savjeti navesti da krenete u sadnju svoje biljke ananasa te uskoro uživate i u svojim ukusnim plodovima.

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!   

Reci što misliš!