Vrt i sobno bilje
Medunika biljka kao prirodni aspirin
Thinkstock

Medunika biljka se nalazi među prvim biljkama koje ubrajamo u ljekovito bilje, a sve to zbog svojih sastojaka kao što su salicilna kiselina, flavonoidi i tanini

Medunika je višegodišnja, zeljasta, grmolika biljka koja naraste do 1,5 m. Stabljika nije zadebljala, uglasta je i razgranata u gornjem dijelu, a korijen joj je puzav.

Ima perasto postavljene, dlakave listove. Posuta je malenim  žućkasto-bijelim cvjetovima skupljenim grozdaste cvatove. Ugodnog su mirisa, sličnog  gorkom bademu. Korijen medunika biljke nije jestiv jer je sluzav i oštar iako pomalo nalikuje na vaniliju.

Medunika biljka raste na vlažnim livadama, među vrbama i johama, nalazimo je uz potoke i manje rijeke, na svijetlim, prostranim šikarama.

Medunika kao ljekovita biljka

U ljekovite svrhe se beru  cvjetovi, a zatim i biljka u cvatu. Bere se tako što se odsiječe od 30-40 cm iznad zemlje, pazeći da ubrano bilje nema mnogo debelih i odrvenjenih stabljika.

Medunika biljka cvjeta od lipnja do kolovoza. U proljeće i jesen sakuplja se i korijen medunike. Cvjetovi i biljka suše se u sjeni, a korijen se nakon temeljitog čišćenja niže na niti te se tako suši obješen u sjeni. Sušenje se vrši na mjestu s velikim protokom zraka.

Medunika biljka u svom lišću i korijenu sadrži eterično ulje koje ima i sastojke salicilne kiseline što ovu biljku čini pogodnom za liječenje reumatizma i gihta. Uglavnom je koristimo u cvijetu i to u obliku čaja, tableta ili tinkture.

Smatra se i da je medunika biljka zbog ovih osobina vrlo korisna za čišćenje krvi. 

Čaj od medunike se uzima kod vodene bolesti, posebno kod problema s potkožnim i trbušnim nakupljanjem vode te kod bubrežnih bolesti. Pošto velika količina salicila ne Snižava povišenu temperaturu tijela, dobra je kao lijek kod oboljenja želuca i crijeva.

Ako je osoba alergična na salicilate (npr. aspirin, diklofen, ibuprofen) ne treba da koristi meduniku. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!   

Reci što misliš!