Vrt i sobno bilje
Magično drvo duda pada u zaborav?
pixabay.com

Drvo duda rasprostranjeno je u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke, a razgranate krošnje i korijenje drveta duda često fasciniraju izgledom

Dud, lat. Morus ili drvo duda je rod listopadnog drveća ili grmlja. Srednje je veličine i može narasti od 6 do 15 metara. U Hrvatskoj drvo duda ima svoje tri poznate vrste koje su istovremeno rasprostranjene i u cijeloj Europi.

Najpoznatije vrste murve ili drveta duda u Europi su bijeli dud (Morus alba), crveni dud (Morus rubra) i crni dud (Morus nigra). Kod nas su najčešći bijeli i crni dud.

U našim ga se krajevima prije često moglo susresti, ali u novije vrijeme teško pronalazimo ova prekrasna stabla koja kao da su iskočila iz bajke.

Drvo bijelog duda poznato je po uzgoju dudova svilca, ličinke koja proizvodi svilu. 

Drvo duda ima aromatične i vrlo ukusne plodove, bijele, ljubičaste i ružičaste do crvene boje, a veličine su 2 – 3 cm.

Otporno je na hladnoću, a raste kako u polusjeni tako i na suncu. Dobro podnosi i atmosferska zagađenja kao i sve ph vrste tla. Rado raste i u siromašnim tlima, iako preferira dobro drenirana i vlažnija tla. 

Drvo duda počinje dozrijevati u prvoj polovici lipnja, a kontinuirano dozrijeva i tijekom srpnja. Plodovi postupno sazrijevaju i prelaze iz zelene boje u crvenu i na kraju u crnu (ili bijelu ili crvenu). 

Prerađeni podovi  duda se koriste za izradu marmelada i rakija, a izuzetno je ljekovit čaj od dudovog lišća za liječenje bolesti dišnih organa, probavnih smetnji i dijabetesa.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!    

Reci što misliš!