Vrt i sobno bilje
Vilamet malina: savjeti za uzgoj vodeće sorte malina
Pixabay

Vilamet malina - zanima vas kako se uzgaja? Uz ove korisne savjete i vi bez problema možete naučiti kako se uzgaja sorta vilamet malina

Sorta Vilamet malina otporna je biljka maline karakterističa po krupnim i crvenim plodovima odličnog okusa. Zahvaljujući jednostavnom uzgoju i održavanju, Vilamet je nedvojbeno omiljena sorta maline.

Vilamet malina zapravo je porijeklom s američkog područja, a pripada porodici ranijih malina. Naime, za berbu je spremna već u lipnju što je jedna od najranijih sorti malina na svijetu.

Ova sorta najbolje će uspijevati na sunčanom i svijetlom mjestu u vrtu, a posebno je važno redovito zalijevanje. Sadi se na humusno, vlažno i plodno tlo, neutralne ili slabije kiselosti. Ovu malinu možete saditi u jesen ili proljeće, ovisno o vremenskim uvjetima i mogućnostima. Važno je da prilikom sadnje zemlja oko sadnica ne bude ni preduboka ni preplitka, na oko 20 centimetara dubine.

Da biste spriječili pojavu bolesti, odmah nakon berbe malinu je potrebno pravilno orezati. Orezivanje je inače najbolje provoditi barem jednom godišnje. Osim klasičnog orezivanja, trebate ukloniti i novoizrasle maline koje nisu dovoljno zrele i/ili velike.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!