Vrt i sobno bilje
Prezimljavanje palme i drugih egzotičnih biljaka
www.pixabay.com

Prezimljavanje palme proces je o kojem se posljednjih godina vodi sve više računa. Stoga, ako ste i vi ljubitelj ove biljke obratite pažnju na prezimljavanje palme

Kod uzgoja palmi svake zime se javlja isti problem, a to je pitanje prezimljavanja palme. Što učiniti i kako zaštititi palmu zimi kad se temperature spuste ispod nule. 

Uzgoj na otvorenom moguć je i na -15°C, ali samo za pojedine vrste palmi i to u umjerenim područjima. Najpoznatija takva palma je visoka žumara  (Trachycarpus fortunei) s Himalaja ili grmasta žumara (Chanaerops humilis) te modra palma iz Meksika koja se može uzgajati i u posudama, a onda zimi, ako to bude potrebno, palme možete unijeti u toplije prostorije na prezimljavanje. 

Zimi odrasle palme treba zalijevati svakih desetak dana nikako više od toga.
U palme ubrajamo i vrste koje im sliče, a botanički uopće nisu srodne, a pravi primjer za to nam je cikas (Cycas revoluta) koji je vrlo osjetljiv je na mraz.

U palme moramo dodati i dva roda banana s divovskim prekrasnim listovima pa tako i još neke egzotične biljke koje moramo spomenuti kada govorimo o prezimljavanju palme Banani za rast treba sunčano i zaštićeno mjesto kako bi se veliki perjasti listovi zaštitili od vjetra koji ih može rastrgati pa o tome moramo posebno voditi računa kao i kod prezimljavanja palmi.

Stručnjaci navode da zimi treba prekinuti sa zalijevanjem sobne palme ali je preporučeno to činiti barem jednom tjedno.

Palmi je svakako potrebno osigurati dovoljno veliku posudu u kojoj će normalno rasti. 
Ako ste u kontinentalnom području vodite računa da u toplijem dijelu godine palme možete iznijeti na otvoreno, na balkon, terasu ili u vrt, ali čim dođu hladniji dani, treba ih vratiti na zaštićeno mjesto, odnosno pobrinuti se o prezimljavanju vaše palme.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​      

Reci što misliš!